НБУ визнав Євробанк неплатоспроможним: дроблення депозитів і втрата ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визнав Євробанк неплатоспроможним: дроблення депозитів і втрата ліквідності

Кредит&Депозит
2656
Національний банк визнав Євробанк (Київ) неплатоспроможним через дроблення депозитів і втрату ліквідності.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
18 травня Національний банк погодив громадянину Казахстану Болат Назарбаєву пряме одноосібне придбання істотної участі в Євробанку в розмірі 50% його статутного капіталу.
Однак через місяць з того моменту, по наявній у регулятора інформації, акції банку Болату Назарбаєву у власність так і не передані.
У свою чергу, куратор Євробанку виявив факти здійснення банком операцій по “дробленню” депозитів – переказу коштів з поточних рахунків юридичних осіб на рахунки фізичних осіб в обсязі до 200 тис. гривень.
У той же час через втрату ліквідності банк перестав виконувати в строк операції клієнтів.
Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі здійснення банком операцій, в результаті яких зобов’язання перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування збільшуються за рахунок зменшення зобов’язань перед юридичними особами.
Національний банк відзначає, що 98% (8 тис. чоловік) всіх вкладників Євробанку отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. гривень.
Клієнти з великими обсягами вкладів отримають їх в межах суми, гарантованої Фондом.
Нагадаємо, 50% акцій Євробанку належить консалтинговій фірмі “Фінанс аналіт сервіс”, яка опосередковано контролюється власником Фідобанку Олександром Адарічем.
Ще 50% акцій належить консалтинговій фірмі “Маркетингові технології”, яка опосередковано контролюється Вадимом Пушкарьовим.
За даними НБУ, на 1 квітня за розміром активів банк займав 47-е місце (1,728 млрд гривень) серед 109 діючих банків.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас