Невеликі держбанки можуть бути ліквідовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невеликі держбанки можуть бути ліквідовані

Казна та Політика
1530
Якщо уряд не зможе продати УБРР та Держзембанк, обидві установи можуть бути ліквідовані.
«Власником Держзембанку є Мінагрополітики. Ми як центробанк у разі конфлікту в органах управління змушені застосовувати заходи аж до проблемності і усунення деяких осіб. І якщо міністерство не визначиться найближчим часом, що вони збираються робити, то ми всі ці механізми включимо», – заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Затримка з прийняттям рішення про долю Держзембанку пов’язана зі зміною уряду, але пауза, яку НБУ взяв з цього питання, обіцяє бути дуже короткою».
«Все одно, швидше за все, якщо він не буде проданий, на що мало шансів, то він піде на ліквідацію. Часу вже немає», – попередив топ-менеджер НБУ.
Проблемний статус, а за ним і ліквідація, можуть загрожувати і Українському банку реконструкції та розвитку. «У одного до 120 млн грн не вистачає аж 2 млн грн (мова про УБРР. – ред.), – сказала вона. – Я скажу, що буде з тими, хто не зможе вкластися в термін. Перше – визнання проблемності. Наступний етап – якщо нам не буде надано в розумний 30-денний термін якийсь план виходу з ситуації, природно, банки повинні будуть покинути ринок. У нас не може бути інших варіантів».
Стратегія держбанків передбачає, що держава повинна вийти з несистемно важливих банків до 2017 року, тобто до кінця 2016-го.
«Власник УБРР спробував його продати. У банку чистий баланс, є капітал, нормальні активи, там немає проблем з якістю. Але немає платоспроможного покупця», – пояснив топ-чиновник НБУ.
Вона не відкидає, що ліквідація вірогідна. «Звичайно. Не треба чекати півроку. УБРР, Держзембанк – це «сплячі» банки, які не ведуть активну діяльність на ринку. Доходи, які вони отримують, – або від депсертифікатів, чи ще від чогось, і вони ледве перекривають адміністративні витрати. Навіщо чекати півроку? Якщо немає зобов’язань, то все, що було вкладено в банк, і вся ліквідність, залишаться державі. Тому півроку шукати потенційного інвестора немає необхідності», – вважає Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас