Афера в Банку Михайлівський може бути не останньою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Афера в Банку Михайлівський може бути не останньою

Кримінал
8978
Національний банк вважає, що Банк Михайлівський – не єдиний банк на ринку, робота якого з фінкомпаніями може істотно спотворювати структуру його активів і пасивів.
«Це не унікальний випадок. На ринку, за нашим припущенням, є такі компанії, тісно працюють з банками. Наша проектна група вивчає структуру власності таких компаній. І ми знаходимо якісь дивні перетини, які можуть вказувати на зв’язки», – заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
За її словами, вони зараз «по крихтах збирають непрямі ознаки».
«Коли у нас є подібного роду побоювання, ми говоримо про це банкам, щоб отримати від них підтвердження або спростування. І буде гірше, якщо банк буде мовчати, а ми доведемо зв’язки», – попередила вона.
У НБУ розуміють, що «не скрізь такий зв’язок порочний», оскільки багато власників банків створювали страхові компанії, колекторів, факторинг, фінансові компанії, зокрема, щоб винести погані активи з балансу.
«І це може бути ринковий зв’язок. Якщо це так, то банкам боятися нічого, треба показувати зв’язок і створювати банківську групу. А до тих, хто буде їх ховати, у нас будуть виникати питання, будемо їх витягати на світ за вуха. І ми можемо вимагати розкриття інформації і застосовувати санкції, тому що ви самі бачите ці ризики », – стверджує Катерина Рожкова.
Нагадаємо, Банк Михайлівський частину своїх вкладників направляв в ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр», яке спробувало 20 травня «перекинути» на баланс банку 1 млрд грн депозитів. При це 19 травня Банк Михайлівський «продав» ТОВ «Фінансова компанія ‘Фагор‘» 111 тисячах роздрібних кредитних договорів балансовою вартістю 682 млн грн. Фонд гарантування вкладів фізосіб пообіцяв визнати недійсними ці операції.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас