Парубій підписав закон про зниження акцизу на вживані автомобілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парубій підписав закон про зниження акцизу на вживані автомобілі

Особисті фінанси
4643
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на пленарному засіданні парламенту в четвер підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів” (3251), який парламентарії прийняли ще 31 травня 2016 р.
Згідно з нормами регламенту, після підписання спікером парламенту закон буде направлений на підпис президенту України.
Як передають ЗМІ, підписання А.Парубієм цього закону передувала невдала спроба скасувати його.
Як повідомлялося, 31 травня 2016 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №3251, яким тимчасово, до 31 грудня 2018 року, значно знижуються ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі, зокрема, з метою мінімізації використання схем “тимчасового ввезення” для ухилення від сплати податків.
Закон вступає в силу з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.
Законом передбачено зниження ставок акцизного податку тільки на легкові автомобілі, випущені після 1 січня 2010 року, а також заборонено ввезення автомобілів з країни, визнаної агресором.
Крім того, фізична або юридична особа може ввезти за зниженими ставками тільки один автомобіль і для власних потреб, а якщо такий автомобіль буде відчужений протягом 365 днів, то його власник зобов’язаний сплатити повну ставку акцизного податку.
Відповідно до закону, зокрема, ставки на старі автомобілі з об’ємом циліндра двигуна внутрішнього згоряння до 1 тис. куб. см ставку акцизу пропонується встановити в розмірі EUR0,102 за 1 куб. см (аналогічно новим авто), що в 10,7 рази менше діючої ставки акцизу для таких авто не старше п’яти років (EUR1,094).
Найбільше зниження ставки акцизного збору передбачено на автомобілі з об’ємом циліндра двигуна 1-1,5 л: їх пропонується відповідно знизити майже в 22 рази – до EUR0,063 за 1 куб. см об’єму двигуна.
Ставка акцизу для автомобілів з двигуном 1,5-2,2 л знижується в 6,2 рази – до EUR0,267, з двигуном 2,2-3 л – до EUR0,276 (в 8 разів), з двигуном понад 3 л – до EUR2,209 (в 1,5 рази).
Документом також передбачено зниження ставок акцизного збору на старі легкові автомобілі з дизельними і напівдизельними двигунами.
На думку експертів галузі, цей закон не матиме значного впливу на ринок нових легкових автомобілів, а зростання ринку б/у автомобілів буде короткостроковим і незначним, враховуючи наявність обмежень на ввезення таких авто. “Ціни на старі автомобілі на внутрішньому ринку можуть дещо знизитися, але тільки на розмір зниження акцизу,” а не в кілька разів, як обіцяють деякі “експерти” і нардепи “, – відзначав директор з маркетингу групи компаній АІС Сергій Боровик. Експерти сходяться на думці, що виграють від його прийняття ті, хто хотів придбати б / у авто, а програють ті, хто хотів продати старе авто і купити, наприклад, нове.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас