Кредитування банками буде повільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитування банками буде повільним

Кредит&Депозит
523
Кредитування в країні донині залишається неможливою дією. Основною перешкодою для нарощування банками кредитного портфеля є низький рівень захисту прав кредиторів і вкрай висока закредитованність бізнесу на тлі скорочення доходів в кризовий період.
На сьогоднішній день попит мають тільки короткострокові кредити, які спрямовані на поповнення оборотного капіталу.
“Протягом 2016 скорочення валового корпоративного кредитного портфеля платоспроможних банків може становити 1 – 2%, а кредити домогосподарствам можуть знизитися на 2 – 3% (з урахуванням ефектів зміни обмінного курсу). Однак уже протягом 2017 темпи зростання кредитування можуть різко прискоритися. Вартість кредитних ресурсів буде зменшуватися на тлі уповільнення інфляції, при відсутності нових шоків, що дозволить НБУ і далі знижувати ключову ставку”, – йдеться в звіті з фінансової стабільності Національного банку.
Портфель кредитів українських банків скорочується другий рік поспіль. Протягом 2014 – 2015 років і I кварталу 2016 заборгованість по кредитах суб’єктів господарювання та фізичних осіб в гривні зменшилися на 26%, в іноземній валюті – на 36%.
На скорочення кредитного портфеля помітно вплинув статистичний ефект неплатоспроможних банків, в яких відкликана ліцензія, не пропонують даних про їх кредитну заборгованість.
На думку начальника відділу ринкових досліджень IBI Rating Віктора Шуліка, фактори, які вплинули на скорочення кредитного портфеля банків необхідно розглядати в комплексі.
По-перше, на ринку зберігається слабкий платоспроможний попит на кредитування з боку реального сектора з тієї причини, що багато компаній призупинили інвестиційні програми в зв’язку з дорогими кредитними ресурсами.
При цьому, багато банків зберігають обережну кредитно-інвестиційну політику, тому відбувається скорочення кредитного портфеля в результаті планового погашення кредитів позичальниками.
Глава Ради НАБУ Роман Шпек зазначив, що зараз банки надлишкову ліквідність тримають в депозитних сертифікатах і купують ОВДП. Сальдо між купівлею і продажем облігацій в квітні склало 6,4 млрд грн, в травні – 5,5 млрд грн.
У той же час, як відзначає НБУ, платоспроможні банки протягом перших п’яти місяців 2016 показали помірне зниження кредитів суб’єктів господарювання та фізичних осіб. Питома вага суб’єктів господарювання в загальному кредитному портфелі зросла з 64% у вересні 2008 року до 83% в березні 2016 року.
Однак, згідно з даними, якими поділилася Юлія Грибовська, portfolio manager ТОВ “Боргове агентство “Пристав”, в 2016 році збільшився портфель кредитів, які підпадають під четверту категорію ризику (ймовірність дефолту понад 50%) – таких кредитів на ринку України на поточний момент 53-55%.
Що ж стосується іпотечного кредитування, то економіка і банки ще не скоро зможуть відновитися і перекрити всі збитки, які були зафіксовані ще в 2008 році. На поточний момент в іпотечному портфелі 85% кредитів з ймовірністю дефолту вище 50%.
“Вважаю, що іпотечне кредитування не відновиться в найближчі 2-4 роки, для банків це занадто ризикований вид кредитування, в першу чергу через ризики, які виникають при кредитуванні. У зв’язку з не стабільністю національної валюти, не стабільним фінансовим становищем самих клієнтів банку, в зв’язку з цими та рядом інших ризиків ми бачимо річний % по іпотеці, який в кілька разів вище від європейських країн”, – заявила Юлія Грибовська.
Крім того, по можливості банки намагаються закласти компенсацію витрат на супровід угод. Поки вартість ресурсної бази є достатньо високою. Реальних передумов для значного здешевлення кредитів не бачить також Віктор Шулик.
За даними НБУ за 01.01.2016 частка проблемного кредитного портфеля становила 22%. На поточний момент рівень неповернення кредитів в Україні сягнув понад 50%, при нормальному показнику 10%.
“Даний показник властивий країнам, що знаходяться в економічній кризі”, – підкреслює portfolio manager ТОВ “Боргове агентство “Пристав”, Юлія Грибовська.
“Зростання рівня проблемних кредитів пов’язане з цілою низкою об’єктивних і суб’єктивних причин. До перших належить тривалий спад в економіці, який привів до погіршення продажів і виручки підприємств, зростання збитків, і як наслідок – до зниження їх здатності обслуговувати борги. До других можна віднести помилки банків при управлінні ризиками в процесі кредитування, видача кредитів пов’язаним особам (своїм акціонерам), та й просто кримінальні схеми з видачі менеджментом вочевидь не буде повернуто позик фірм-одноденок, – прокоментував Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі. – Простих заходів з боку влади які могли б швидко і відчутно знизити рівень поганої заборгованості просто немає. Необхідно і продовження консолідації банківського ринку шляхом відкликання ліцензії у неплатоспроможних банків, і нарощування капіталу іншими кредитними організаціями. Але найголовніше – поліпшення ситуації можливо в разі стійкого виходу країни на економічне зростання, чого не можна досягти одними тільки постановами НБУ або Верховної Ради “.
Для того, щоб повністю відновити кредитування, як мінімум, повинен бути платоспроможний попит з боку клієнтів, розуміння реальних ризиків і стабільне операційне середовище, а також наявність необхідних ресурсів у самих банків, вважає Віктор Шулик.
“Крім того, важливим є розуміння потенціалу повернення таких кредитів (за даними рейтингу світового банку Doing Business, в Україні показник зворотності боргів в судовому порядку знаходиться на досить низькому рівні). В інших країнах (США, ЄС, КНР, РФ) застосовуються інструменти державної кредитної підтримки підприємств реального сектора (рефінансування банків під заставу активів, компенсація відсотків і т.і.), проте в Україні реалізація даних кроків вкрай ускладнена “, – зазначив він.
НБУ резюмує про те, що кредитування банками буде повільним, і це незважаючи на достатній рівень ліквідності в банківському секторі. Високий рівень закредитованості реального сектора економіки (по співвідношенню банківських кредитів компаніям до ВВП Україна посідає перше місце у Східній Європі), для більшості позичальників поточний рівень кредитного навантаження є вкрай високим і не дозволяє залучати нове боргове фінансування. У той же час рівень закредитованості домогосподарств в Україні найнижчий в регіоні.
Також вкрай низький рівень захисту прав кредиторів – більшість банків не готові брати на себе нові кредитні ризики, не будучи впевненими, що зможуть в майбутньому ефективно захищати свої права у відносинах з позичальниками.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас