Фінкомітет Ради вирішив зареєструвати доопрацьований законопроект про реструктуризацію валютних зобов'язань фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінкомітет Ради вирішив зареєструвати доопрацьований законопроект про реструктуризацію валютних зобов'язань фізосіб

Кредит&Депозит
531
Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності вирішив внести на реєстрацію доопрацьований законопроект про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отримані на придбання єдиного житла, повідомила прес-служба голови комітету Сергія Рибалки.
Згідно з повідомленням, відповідне рішення затверджене на засіданні Комітету 14 червня.
“Якщо рік тому НБУ, уряд і МВФ навіть і чути не хотіли про можливість прийняття будь-якого закону, то сьогодні у нас нарешті є шанс допомогти значній частині позичальників. Тому ми повинні прийняти такий законопроект, який отримає підтримку в парламентському залі, буде гарантовано підписаний президентом і, найголовніше, реалізований на практиці”, – цитується в повідомленні С.Рибалко.
Глава фінкомітету повідомив, що всі пропозиції законопроекту були узгоджені з банківськими асоціаціями.
“Його реалізація дозволить допомогти більшості позичальників, що мають єдине житло. Більшість з них зможе скористатися списанням 50%. Пільгові категорії – інваліди, багатодітні сім’ї та воїни АТО, а також сім’ї загиблих – отримають списання або більшої частини залишку по кредиту, або в деяких випадках – повне списання “, – пояснив глава комітету.
Згідно з повідомленням, в законопроекті пропонується врахувати при визначенні поняття соціального житла норми житлової площі на людину, закладені в Житловому кодексі (13,65 кв. м житлової площі на людину), що дасть можливість збільшення загальної площі квартир, які вважаються соціальними, навіть до 80 -90 м, якщо там проживає 4-5 осіб.
Крім того, пропонується при наявності у позичальника, крім єдиного житла, часткою в квартирах, будинках або в гуртожитках, отриманих у власність у процесі безоплатної приватизації, зробити виняток, що дозволяють цим позичальникам підпадати під дію закону і провести реструктуризацію нарівні з іншими власниками єдиного житла.
Законопроект також пропонує передбачити принцип “ключі на стіл”: на сьогоднішній день багато позичальників навіть після передачі житла банку все одно залишаться винними йому, так як вартість цього житла не покриває розміри заборгованості.
Крім того, пропонується передбачити, що реструктуризації в рамках законопроекту підлягають кредити, право вимоги за якими перейшло до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Законопроект також передбачає, що фіксація статусу позичальника відносить його до окремої категорії громадян, яким держава забезпечує надання додаткової підтримки, і відбувається на дату реструктуризації, а не на 1 січня 2015 року.
При цьому пропонується зобов’язати кредитора за заявою позичальника замінити ануітетну форму погашення кредиту на класичну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас