Зростання цін на гречку прогнозують до серпня-вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін на гречку прогнозують до серпня-вересня

Особисті фінанси
1379
Обмеженість пропозиції на внутрішньому ринку є основною причиною подорожчання гречки, яке може тривати до надходження на ринок нового врожаю в серпні-вересні, вважають експерти асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
“Інформація про те, що пікові ціни вже перевищили 50 грн/кг, насправді відповідає дійсності, але така вартість не є показовою для ринку, адже є пропозиція крупи і в нижчому ціновому діапазоні. Так, наприклад, у Києві на Столичному ринку ціни на крупу починаються від 30 грн/кг”, – повідомляється в прес-релізі в УКАБ.
Як пояснили в УКАБ, пропозиція формується за рахунок початкових запасів, виробництва та імпорту. У 2015 році, за рахунок скорочення площ (-7%) та урожайності (-18%) валовий збір гречки склав всього 128 тис. тонн (-24%), що є найнижчим показником за час незалежності України.
Експерти зазначили, що, незважаючи на наявність перехідних залишків і імпорт, пропозиція на ринку за підсумками року нижча, ніж потребує ринок (178 тис. тонн).
В УКАБ відзначили, що схожа ситуація була в 2010/2011 МР, коли брак пропозиції на внутрішньому ринку призвів до того, що залишки сировинної культури реалізувалися за цінами до $1,4 тис. за тонну (близько 11,2 грн/кг), а в збутових мережах ціни перевищували 25-30 грн/кг.
“В даний час відпускні ціни на підприємствах складають близько $800 за тонну (20 грн/кг). Порівнюючи ці показники, подальше зростання цін на крупу можливе, але з потраплянням на ринок продукції нового врожаю в серпні-вересні, ціни підуть вниз”, – підсумували в УКАБ.
За прогнозами УКАБ валовий збір гречки в 2016 році складе 155 тис. тонн, проте за рахунок менших, ніж роком раніше, перехідних запасів, загальна пропозиція в 2016/2017 маркетинговому році практично не зміниться і складе 175 тис. тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас