Світові регулятори прагнуть обмежити можливості банків у самостійній оцінці ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові регулятори прагнуть обмежити можливості банків у самостійній оцінці ризиків

Фондовий ринок
185
Базельський комітет з банківського нагляду з початку року вніс п’ять пропозицій, які обмежують можливості банків використовувати власні моделі розрахунку ризиків, при цьому опоненти такого підходу вважають, що нові правила призведуть до скорочення обсягів кредитування, зниження прибутку банків та збільшення ризиків, пише The Wall Street Journal.
Цього року регулятори звертають особливу увагу на усунення недоліків у банківській системі, виявлених під час фінансової кризи, в тому числі у сфері оцінки банками своїх кредитних, ринкових та операційних ризиків.
Зокрема, одна із запропонованих змін стосується застосування стандартизованого підходу до розрахунку ризиків, пов’язаних з іншими банками, великими корпораціями та пакетами акцій у володінні фінкомпаній. Інша покликана посилити вимоги до капіталу, що резервується під заплановані операції зі свопами, облігаціями та іншими цінними паперами.
Зазначається, що прагнення стандартизувати оцінку ризиків багато в чому пов’язане з великим розкидом показників. Як показало дослідження, проведене в 2013 році, відмінності між власною оцінкою ризиків банками та оцінкою регуляторів щодо одного і того ж класу активів можуть досягати 20%. Ці дані викликали сумніви в тому, що фінкомпанії адекватно оцінюють свої ризики і виділяють достатньо коштів на їх покриття.
Втім, запропоновані зміни зустріли різку критику з боку учасників банківської сфери.
“Наші побоювання головним чином пов’язані із сукупним ефектом, який низка запропонованих заходів надасть на необхідні рівні капіталу банків і на здатність банків надавати підтримку економіці”, – заявив співробітник Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) Андрес Портілья.
На думку глави Асоціації клірингових палат (Clearing House Association) Грега Бера, стандартний підхід до оцінки ризиків не враховує різні нюанси і варіації, і банки можуть знизити диверсифікацію своїх операцій, підвищуючи тим самим ризики втрат у разі несподіваних негативних змін.
Базельський комітет, що складається з представників 27 країн Європейського союзу, не встановлює правила регулювання банківської сфери, а складає рекомендації для країн, що входять до нього.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас