НБУ втратив застави банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ втратив застави банку "Надра"

Кредит&Депозит
3437
Національний банк втратив застави, які банк «Надра» передав йому п’ять років тому в забезпечення рефінансування.
Київський апеляційний господарський суд 19 травня визнав недійсним договір застави майнових прав, переданих Нацбанку, оскільки раніше ці ж права за іпотечними кредитами були закладені в Державну іпотечну установу.
Історія розпочалася 15 жовтня 2008 року, коли ДІУ надало банку «Надра» кредит на суму 700 млн грн. Під цю операцію було отримано заставу в розмірі 120% від суми боргу – майнові права за іпотечними житловими кредитами банку на суму 840 млн грн.
Наступні сім років ДІУ було впевнене, що його «інвестиції» захищені заставою. 5 лютого 2015 року банк «Надра» був визнаний неплатоспроможним, після чого в нього увійшла тимчасова адміністрація. З листування з нею ДІУ 19 березня 2015 го дізналося про те, що банк «Надра» 10 серпня 2011 передав ці ж кредити Нацбанку в заставу під рефінансування. Загальна сума кредитів, переданих в заставу, склала 20,9 млрд грн, а майнові права були оцінені в 10,5 млрд грн.
ДІУ не давало згоди на повторну заставу, тому оскаржило їх передачу в Нацбанк відразу після того, як дізналася про шахрайство. «Відповідачем не представлено доказів згоди ДІУ на передачу майнових прав, які є предметом застави», – йдеться в рішенні суду.
Спору навколо застав не завадив навіть той факт, що банк «Надра» встиг виплатити кредит ДІУ за два роки до свого банкрутства. «Результатом довгих судових тяжб стала виплата в січні 2013 року банком «Надра» Державній іпотечній установі 694 млн грн суми кредиту, виданого банку в 2008-му», – повідомили FinClub в прес-службі ДІУ.
Але банк не заплатив відсотки в повному обсязі, тому ДІУ продовжило судитися. У минулому році Вищий господарський суд прийняв рішення про стягнення з банку «Надра» на користь ДІУ відсотків за кредитним договором на суму 228,14 млн грн. Загальна заборгованість банку «Надра» перед ДІУ, згідно з травневим рішенням суду, становить 438,8 млн грн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас