Нацбанк знизить облікову ставку в разі уповільнення інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк знизить облікову ставку в разі уповільнення інфляції

Кредит&Депозит
331
Національний банк має намір продовжити зниження облікової ставки при подальшому уповільненні споживчої інфляції.
Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ході презентації першого звіту регулятора про фінансову стабільність.
“Якщо так і буде, ми будемо і далі пом’якшувати нашу монетарну політику”, – сказав Сологуб, коментуючи уповільнення споживчої інфляції за підсумками травня до 7,5% в річному вираженні.
У той же час він зазначив, що сьогодні Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже в два рази, що також позначиться на рівні інфляції.
“Рішення (за обліковою ставкою) буде прийматися монетарних комітетом. Засідання через три тижні”, – додав Сологуб і зазначив, що регулятор, приймаючи рішення по обліковій ставці, також буде аналізувати тенденції валютного ринку.
Як повідомлялося, Національний банк з 27 травня знизив облікову ставку до 18% річних з 19% річних, встановлених з 22 квітня.
Максимальне історичне значення облікової ставки НБУ на рівні 30% річних діяло з 4 березня до 28 серпня 2015 року, після чого регулятор знизив облікову ставку до 27%, а з 25 вересня – до 22% річних і анонсував її подальше зниження при збереженні спокійної ситуації на ринку.
Інфляція в Україні в травні в порівнянні з попереднім місяцем сповільнилася до 0,1%, в річному вираженні – до 7,5%.
Національний банк України прогнозує уповільнення споживчої інфляції в Україні за підсумками 2016 року до 12%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас