НКРЕКУ підвищила тарифи на тепло для населення майже вдвічі з липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКУ підвищила тарифи на тепло для населення майже вдвічі з липня

Особисті фінанси
4047
Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже в два рази з 1 липня 2016 року.
“Чинний середньозважений тариф на тепло для населення становить 534 грн за 1 Гкал, з 1 липня середньозважений тариф встановлюється на рівні тисяча сорок три грн за 1 Гкал (зростання складе 95,3% – ред.)”, – Зазначив керівник профільного управління НКРЕКУ в ході обговорення питання.
Він додав, що збільшення відбувається за рахунок зростання паливної складової (на 474 грн / Гкал), тарифу на електроенергію (13 грн / Гкал) і заробітних плат (9 грн / Гкал).
За його словами, коригування паливної складової пов’язано з рішенням уряду про зміну тарифу на газ, що використовується при виробництві тепла для населення. Якщо раніше на паливо доводилося 400 грн в вартості 1 Гкал тепла (75% вартості), то з 1 липня ця цифра становить 874 грн (84% вартості).
У НКРЕКУ висловили впевненість, що затверджена урядом ціна газу для теплокомуненерго на рівні 4942 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ і транспортування) є найнижчою на ринку, оскільки моніторинг за чотири місяці поточного року показує, що промисловість купувала газ за ціною від 5433 грн за 1 тис. куб. м до 6880 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, цільової надбавки і тарифів на його транспортування).
Як повідомлялося, НКРЕКУ схвалив постанову про збільшення тарифу на тепло для населення 5 травня, з того часу документ проходив громадське обговорення.
За словами голови комісії Дмитра Вовка, рішення регулятора буде означати зростання тарифу на тепло і послуги центрального опалення на 75-90% в залежності від конкретного підприємства теплопостачання.
Кабінет міністрів України постановою №315 від 27 квітня 2016 року прив’язав ціни на природний газ для побутових споживачів і виробників теплової енергії до рівня цін імпортованого з Європи газу.
Так, гранична роздрібна ціна газу для побутових споживачів з 1 травня встановлена на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням тарифів на транспортування, зборів і ПДВ), для виробників теплової енергії – 6,81 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням тарифів на транспортування і ПДВ).
НКРЕКУ здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас