Колишні власники банків-банкрутів відлякують покупців (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишні власники банків-банкрутів відлякують покупців (дослідження)

Кредит&Депозит
1439
Потенційні інвестори не готові купувати неплатоспроможні банки або їхні активи через високий ризик оскарження угоди і відповідних рішень Національного банку і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб попередніми власниками кредитної установи.
Про це повідомляє «Фінансовий клуб» в проекті «50 провідних банків України».
Згідно з дослідженням, більшість банків, визнаних неплатоспроможними в попередні роки, були відправлені на ліквідацію: реальних покупців з бездоганною діловою репутацією і легальними джерелами походження коштів Національний банк (НБУ) для них не знайшов.
«Колишній акціонер Астра Банку і Омега Банку намагався перешкодити їх продажу. Але в липні 2015 року парламент доповнив закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» нормою, згідно з якою, навіть якщо колишній власник подає позов про визнання незаконними дій НБУ або Фонду в рамках виведення банку з ринку, банківський актив залишається у добросовісного набувача. На момент придбання Астра Банку і перехідного банку, створеного на базі Омега Банку, інвестори вже були захищені новими положеннями закону », – наводить приклад партнер ЮФ AEQUO Юлія Кирпа.
Однак, на думку експертів, придбати неплатоспроможний або перехідний банк зараз менш ризиковано, ніж раніше.
Нагадаємо, в 2015 році з ринку було виведено 33 банки. Приватним клієнтам всіх банків-банкрутів ФГВФО компенсував 50,3 млрд грн, що більш ніж утричі перевищує виплати 2014 року. За I квартал 2016 року абоненти отримали ще 6,88 млрд грн, а загальна сума досягла 72,8 млрд грн.
За останні два роки Фонду вдалося знайти інвестора всього для декількох банків з тимчасовою адміністрацією. Були продані Астра Банк і Укргазпромбанк, який, втім, потім знову збанкрутував. Крім того, були створені перехідні Кристалбанк і РВС Банк. Тричі вдавалося передати приймаючому банку активи і пасиви неплатоспроможних банків.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас