Можливе скорочення обсягу прийдешнього третього траншу не є критичним для України, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливе скорочення обсягу прийдешнього третього траншу не є критичним для України, - експерт

Казна та Політика
273
Можливе скорочення обсягу прийдешнього третього траншу не є критичним для України, оскільки сприятливі зовнішні чинники дозволяють НБУ накопичувати золотовалютні резерви шляхом купівлі надлишку іноземної валюти на ринку.
Про це говорить повідомила Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
З кінця березня Нацбанк придбав більше $ 1,1 млрд. На валютному ринку.
В результаті, чисті валютні інтервенції в січні-травні склали $ 0,8 млрд, а чисті валютні запозичення держави на внутрішньому ринку за 5 міс16 сприяли зростанню резервів ще на $ 1,0 млрд.
Таким чином, за нашими оцінками, резерви НБУ склали $ 13,8 млрд. на кінець травня, що відповідає 3,5 місяцям імпорту.
У той же час, переглянуто розклад отримання траншів від МВФ (якщо він підтвердиться) передбачає більш рівномірний розподіл коштів у часі, що може сприяти прийняттю необхідних законопроектів у Верховній Раді.
Проте, ми побачимо, чи буде цього достатньо для підтримки депутатами пенсійної реформи, в якій, згідно з деякими заявами, можуть бути закладені досить непопулярні зміни, такі як збільшення пенсійного віку.
Відзначимо, за даними інтернет-видання Апостроф, МВФ має намір переглянути розміри і графік надання траншів для України за програмою розширеного кредитування (EEF) обсягом $ 17,5 млрд., зменшивши суму третього і четвертого траншів до $ 1,0 млрд і $ 1,3 млрд з початкових $ 1,7 млрд кожен і збільшивши обсяг п’ятого до $ 2,0 млрд з $ 0,6 млрд.
Крім цього, ІА «Інтерфакс-Україна», посилаючись на анонімні джерела, повідомило, що Україна взяла на себе зобов’язання почати реалізацію пенсійної реформи з 2017 р, і надання коштів за програмою EFF надалі (після третього траншу) буде залежати від прийняття необхідного законодавства.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас