Російський робот-павук допоможе при рятувальних і розвідувальних операціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський робот-павук допоможе при рятувальних і розвідувальних операціях

Технології&Авто
356
У Томському політехнічному університеті розробляється «розумний» робот-павук для використання в ході рятувальних і розвідувальних операцій.
Машина під назвою «Androмеда» пересувається на шести механічних лапках. При цьому робот здатний аналізувати навколишнє оточення і адаптувати «хід» під нерівній поверхні. Допомагають в цьому бортові датчики і графічний процесор.
Учасники проекту вже розробили програмний алгоритм, який дозволяє роботу навчатися. Крім того, машина здатна ідентифікувати об’єкти і розпізнавати обличчя. Наприклад, робот впізнає своїх господарів і може визначити, що перед ним червона кружка і що це саме кружка.
Використовувати робота-павука можна буде в рятувальних операціях: «Androмеда» завдяки своїм невеликим розмірам і вазі (близько трьох кілограмів) зможе проникати під завали, що стали результатом землетрусів та інших катаклізмів. Машина зможе транспортувати медикаменти і предмети першої необхідності. Робота також можна обладнати двостороннім переговорним пристроєм.
Інша сфера застосування розробки – небезпечні для людини зони. Це можуть бути глибокі шахти, загазовані середовища та ін. Учасники проекту розраховують завершити створення програмно-апаратної частини робота протягом цього року.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас