При донарахуванні резервів регулятивний капітал ПАТ «КБ «Хрещатик» став від’ємним, на рівні мінус 3,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При донарахуванні резервів регулятивний капітал ПАТ «КБ «Хрещатик» став від’ємним, на рівні мінус 3,5 млрд грн

Кредит&Депозит
630
За результатами травня обсяг резервів для відшкодування втрат від активних операцій ПАТ «КБ «Хрещатик» довелося збільшити на 2,6 млрд грн. Це – стало наслідком проведеної під час дії тимчасової адміністрації переоцінки якості активів банку. Додаткові відрахування в резерви, а також переоцінка інших статей балансу призвели до виникнення від’ємного значення власного капіталу ПАТ «КБ «Хрещатик» у сумі 3,5 млрд грн.
Основний обсяг додаткових відрахувань у резерви пов’язаний із переоцінкою якості кредитної заборгованості корпоративних клієнтів, а також якості операцій із цінними паперами і фінансового стану емітентів.
Показово, що обсяг заборгованості за зобов’язаннями позичальників-суб’єктів господарської діяльності, пов’язаних із банком і асоційованих із одним із найбільших акціонерів ПАТ «КБ «Хрещатик», станом на 1 червня сягнув 4,07 млрд грн. Зокрема, заборгованість за кредитами перевищила 1,79 млрд грн, що складає майже 54% від загального кредитного портфелю банку. А обсяг інвестиційної заборгованості за операціями з цінними паперами – 2,28 млрд. грн (100% від портфелю без врахування ОВДП). Для порівняння, станом на початок травня (до старту виплат Фондом гарантування вкладів) обсяг зобов’язань банку перед своїми вкладниками – фізичними особами становив 4,1 млрд. грн.
Щонайважливіше: з моменту введення у ПАТ «КБ «Хрещатик» тимчасової адміністрації позичальники, пов’язані з банком фірми, більшість своїх зобов’язань не обслуговують. Хоча група компаній-боржників є успішним і прибутковим гравцем на ринку нерухомості столиці.
Зважаючи на усе вищевказане, уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів на здійснення тимчасової адміністрації нині проводяться усі необхідні заходи щодо стягнення простроченої заборгованості із позичальників з метою задоволення інтересів кредиторів ПАТ «КБ «Хрещатик», серед яких є фізичні та юридичні особи, учбові заклади, державні установи та підприємства, і Національний банк України.
Нагадаємо, як уже повідомлялося, вибірковий аудит активів ПАТ «КБ «Хрещатик» виявив численні факти, які могли спричинити недоотримання банком прибутку.
Згодом стало відомо, що 85% облігацій, наявних у портфелі ПАТ «КБ «Хрещатик» на продаж, незабезпечені і емітовані фірмами, що мають ознаки фіктивності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас