Панове поручителі: США підписали $1 млрд кредитних гарантій для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Панове поручителі: США підписали $1 млрд кредитних гарантій для України

Казна та Політика
208
У п’ятницю Вашингтон підписав угоду про надання Україні $1 млрд кредитних гарантій. Цей фінансовий інструмент дозволить залучити на зовнішніх ринках запозичення на відповідну суму під державні гарантії США. Вони, в свою чергу, здешевлюють вартість позикового ресурсу для нашої країни.
На користь бідних
В офіційній заяві Посольства США в Україні, присвяченій підписанню кредитних гарантій, мова йде про майбутнє залучення Україною коштів на міжнародних ринках капіталу. «Це дасть можливість забезпечити найбільш малозахищені верстви населення критично важливими послугами й захистити від наслідків коригування економічного середовища, необхідного для впровадження ключових реформ», – зазначено в релізі. За словами посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, кредитні гарантії забезпечать підтримку уряду України в період економічних реформ.
А згідно із заявою Міністерства фінансів України, $1 млрд, залучений від випуску облігацій під кредитні гарантії США, надійде до загального фонду державного бюджету та буде використаний на соціальну допомогу найбільш незабезпеченим громадянам, які можуть постраждати через реформи з доведення тарифів на газ до ринкового рівня.
У такому заміщенні дорогих боргів дешевшими є свої плюси, але вони неспівставні з можливою вигодою від інфраструктурних проектів, які могли б дозволити Україні заробляти, вказує екс-радник президента України Анатолій Гальчинський. «Бюджет теж містить у собі творчу функцію і сприяє розвитку економіки і створенню ВВП. Залучені до бюджету гроші при найкращому сценарії можуть бути використані на інвестиційні проекти і на розвиток технологій, науки та освіти. А якщо позикові кошти йдуть на проїдання ‒ наприклад, у вигляді зарплат ‒ то це недобре», – підкреслює експерт.
Не все те золото…
Президент України Петро Порошенко вже повідомив, що залучені гроші будуть спрямовані на підтримку золотовалютних резервів. Нагадаємо, що значна частина ЗВР України розміщена в цінних паперах ‒ казначейських облігаціях США. «Це низькодохідні, але високоліквідні інструменти. Виходить, що США дає $1 млрд гарантій для грошей, які будуть спрямовані на купівлю їх же цінних паперів», ‒ ставить слушне питання екс-фінансовий директор Hypo Alpe Adria Leasing Дмитро Тарасенко. Разом з тим, казначейські облігації США вважаються високонадійними, оскільки на всіх міжнародних ринках вони котируються за своєю номінальною вартістю.
«Поповнення резервів НБУ призводить до таких ефектів, як додатковий позитивний психологічний фактор і зростання довіри до української валюти. Найголовніше в цьому, звичайно, – довіра фінансових операторів, експортерів, імпортерів, усього бізнесу», – акцентує глава інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.
Як можна було б досягти позитивного ефекту від використання позикових коштів? Наприклад, Олександр Савченко вважає розумним спрямувати ці кредитні гарантії під залучення грошей, які підуть не в бюджет, а в банки, через кредитні лінії, і далі – на кредити реальному сектору економіки. Так, ще в 1990-х роках ЄБРР залучив 300 млн євро під гарантії держави Україна. Всього було видано кілька тисяч кредитів: ці гроші використовувалися як кредити на розвиток дрібного і середнього бізнесу. «Всі ці кредити були повернуті й позитивно вплинули на економічний розвиток», – каже Савченко.
Інші експерти Forbes вважають ефективним фокусування на інфраструктурних проектах за прикладом найближчих сусідів. Наприклад, уряд Білорусі створив технопарк, програмісти якого заробляють реальні гроші для країни. Польща направляє кошти, отримані від ЄС, на транспортний хаб у Вроцлаві й на будівництво нових доріг. Однак український уряд поки що не говорить про інфраструктурні проекти, які б дали можливість підвищити доходи України.
«Спрямування коштів у ЗВР – це формування «подушки безпеки», яка може забезпечити стабільність національної валюти. Хоча НБУ сказав, що курс валюти в Україні буде плаваючим, тобто, що всі резерви до кінця витрачати на підтримку гривні країна не буде»,- зауважує Дмитро Тарасенко. На його думку, таке використання коштів є розумним, якщо восени гривню очікує новий виток девальвації.
При цьому гарантії означають, що США сподівається на платоспроможність України – і підтверджує своїми держгарантіями політичну й економічну підтримку нашої країни. «Якби уряд України залучав гроші на ринкових умовах, наприклад, під 8-10% річних, то йшлося б про економічний процес. Але коли уряд отримує гроші під ставку в багато разів дешевше – до 1%, і під гарантії іншої держави, то в прийнятті рішень щодо цих кредитних гарантій є частка політики», – резюмує Ігор Мазепа.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас