18-річний шотландець зламав соцмережу КНДР за допомогою пароля "password" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

18-річний шотландець зламав соцмережу КНДР за допомогою пароля "password"

Технології&Авто
1362
Нетривале життя соціальної мережі-клона Facebook в КНДР, що з’явилася недавно, перервав 18-річний шотландець., передає видання Motherboard.
Ендрю МакКін (Andrew McKean) використовував логін “admin” і пароль “password”, після чого отримав повний контроль над сайтом. Зараз соціальна мережа відключена.
На момент запуску соцмережа практично повноцінно функціонувала – в ній можна було зареєструватися, додатися в друзі до іншої людини і почати спілкування у вбудованому мессенджері. Адреси DNS сайту ставилися до північнокорейського адресного простору, яке використовує не так вже й багато сайтів.
Сайт був створений за допомогою онлайн-конструктора phpDolphin вартістю $ 43, який зазвичай використовується для створення соцмереж всередині компаній. У деяких внутрішніх розділах опису залишилися у вигляді стандартних прикладів.
Відзначимо, що phpDolphin використовує зв’язку “admin-password” для тестових версій сайтів. Доступ до панелі адміністратора дозволяє управляти сторінками користувачів, міняти тему і ім’я сайту і так далі.
За словами опитаного виданням експерта Дага Мадор (Doug Madory), зараз складно визначити, хто створив цей сайт. Адреса “клону Facebook” starcon.net.kp відсилає до південнокорейської компанії Starcon, яка створює англомовні сайти для місцевих компаній. Однак з розташованого на території Південної Кореї сервера доступ до проекту отримати не вдалося, так як південнокорейський регулятор блокує будь-які запити до адрес в зоні .kp.
Motherboard передбачає, що “клон Facebook” міг бути створений для внутрішньої мережі країни, яка забезпечує доступ до урядових сайтів.
Мадор зазначає, що в Північній Кореї тільки кілька сотень людей мають доступ до інтернету – в основному, це чиновники. У квітні 2016 року країна формально заблокувала Facebook, YouTube і Twitter.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас