В Україні ефективно використовується менше половини "опалювального газу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні ефективно використовується менше половини "опалювального газу"

Енергетика
791
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко презентував міжнародним партнерам та донорам концепцію та план створення Фонду енергоефективності.
Про це повідомила у середу прес-служба Мінрегіону.
“Створення Фонду енергоефективності, як ключового інструменту реформи енергоефективності, дозволить залучити до фінансування проектів щодо енергоефективних заходів міжнародні та державні кошти. Так ми покращимо житлові умови громадян, знизимо споживання газу та їхні рахунки, зробимо крок до енергетичної незалежності України”, – зазначив Зубко.
Він зауважив, що в Україні існує вкрай неефективна система постачання, обліку та витрачання газу для опалення. “Із загальних обсягів газу в 18,6 млрд м3 ефективно використовується лише 7,2 млрд м3. Натомість у системі центрального теплопостачання втрачається 2,4 млрд м3, у будинках – 9 млрд м3, а загалом втрати сягають 11,4 млрд м3», — зазначив він.
На його думку, створення Фонду – крок до європейських стандартів виробництва, постачання та споживання енергії в Україні.
“План створення фонду передбачає його запуск вже після закінчення опалювального сезону 2016/17. До цього часу має бути прийнято відповідну постанову Кабінету міністрів України про створення Фонду, Закон «Про Фонд енергоефективності», підписано міжнародну угоду та передбачено видатки у Законі «Про Держбюджет-2017», – підкреслив Зубко.
За його словами, результатів Фонд досягне вже у перші роки роботи, а суттєвих – до 2021-го року. «Це, зокрема, економія споживання та імпорту газу щороку на 1,5 млрд м3 ($300 млн), економія держбюджету на фінансування субсидій у 5 млрд грн щороку», – зазначив він.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас