Як змінився офіційний список непрозорих банків з лютого (оновлено) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінився офіційний список непрозорих банків з лютого (оновлено)

Кредит&Депозит
3453
Через непрозору структуру власності НБУ вивів з ринку вже 4 банки. Четвертим став “Смартбанк”, визнаний неплатоспроможним 25 травня. До цього за таким же критерієм банкрутами визнали банки “ТК Кредит”, “Петрокоммерц-Україна” і “Юнісон Банк”.
У середині лютого НБУ оголосив список фінустанов з непрозорою структурою. Тоді питання виникали до власників 34 банків – до 1 квітня їм потрібно було отримати схвалення від НБУ і офіційно оформити свої корпоративні права.
Із завданням впоралися не всі. З того списку тільки 7 банків зробили свою структуру прозорою. Ще 6 погодили з НБУ кінцевих бенефіціарів і зараз завершують переоформлення потрібних документів. У решти як і раніше проблеми.
“Земельний капітал” і банк “Новий” подали заявки в Нацбанк, але поки не отримали погодження. Кінцеві власники “Платинум Банку” і “Комерційного інвестиційного банку” визнані, але поки теж не узгоджені. Процес узгодження по “Платинум” призупинено.
У «Класік Банк», «Фінанс Банку” і банку “Народний” власникам заборонили переоформляти на себе банк. Вони – головні претенденти на повторення долі “Смарта”, “Юнісона” та інших виведених за непрозорість. При цьому, як повідомляють джерела на ринку, акціонери “Фінанс Банку” вже прийняли рішення про самоліквідацію фінустанови.
Крім того, власники “Інвестиційно-трастового банк”, у якого теж з прозорістю все дуже погано, також вирішили самостійно ліквідувати банк, не чекаючи введення тимчасової адміністрації.
ОНОВЛЕНО: Правління Національного банку України вперше прийняло рішення про надання згоди на ліквідацію ПАТ “Фінанс Банк” та ПАТ “Інвестиційно-Трастовий Банк” за ініціативою власників та відкликання їх ліцензій.
Про це вказує НБУ 1 червня 2016 року.
Таке рішення акціонерів та реального кінцевого бенефіціарного власнику банку ґрунтувалося на бажанні переорієнтуватися на інші види їх профільної діяльності.
“Це цивілізований та відповідальний спосіб залишення банком ринку. Банківський бізнес – специфічний, ризиковий і все більше контрольований. В таких умовах власник банку може вирішити сконцентруватись на своєму ключовому бізнесі та залишити банківський. При самоліквідації погашаються всі зобов’язання перед клієнтами, немає навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідно, і не псується репутація власників банку”, – зазначила заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.
Національний банк вів роботу по приведенню структур власності ПАТ “Фінанс Банк” та ПАТ “Інвестиційно-Трастовий Банк” до вимог прозорості. Контролер банків був встановлений, проте не виявив бажання займатись банківською діяльністю та обрав шлях самоліквідації фінустанов.
Загальний обсяг зобов’язань ПАТ “Фінанс Банк” та ПАТ “Інвестиційно-Трастовий Банк” перед юридичними та фізичними особами менше 11 млн грн. Обсяг ліквідних коштів банків дає змогу розрахуватись по зобов’язанням без зовнішніх залучень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас