Стала відома частка піратського ПЗ в Україні за підсумками минулого року (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стала відома частка піратського ПЗ в Україні за підсумками минулого року (дослідження)

Технології&Авто
1825
Торік частка неліцензійного програмного забезпечення, встановленого на комп’ютерах українських користувачів, зменшилася в річному численні на 1%, склавши 82%.
Про це йдеться в недавньому дослідженні міжнародної асоціації BSA | The Software Alliance.
У звіті також сказано, що українці використовують значну кількість неліцензійного ПЗ, яке несе загрози і збільшує ймовірність стати жертвами кібератак.
«За оцінкою ІТ-директорів, 15% працівників завантажують програмне забезпечення без їхнього відома. Але вони істотно недооцінюють проблему: насправді кожен четвертий працівник визнається, що завантажує несанкціоноване програмне забезпечення на робочий комп’ютер », – відзначають аналітики.
У доповіді зазначено, що компанії можуть зменшити ризики кібербезпеки, купуючи все програмне забезпечення у законних постачальників і впроваджуючи програму управління активами програмного забезпечення (SAM, Software Asset Management).
Організації, які ефективно впроваджують SAM, мають повне розуміння того, яке ПЗ встановлено в їх мережі та чи є воно законним і ліцензійним; оптимізують використання програмного забезпечення відповідно до своїх потреб; мають політики і процедури, що регулюють придбання, розгортання і списання програмного забезпечення; повністю інтегрують SAM в свій бізнес.
Автори дослідження виділяють наступні основні висновки:
- В середньому 39% світового комп’ютерного програмного забезпечення в 2015 році було неліцензійним (незначне скорочення в порівнянні з 43% в попередньому дослідженні BSA в 2013).
- Середній показник рівня піратства серед країн Центральної та Східної Європи – 58%. Регіоном з найнижчим рівнем використання неліцензійного ПЗ (17%) продовжує залишатися Північна Америка, однак його комерційна вартість значна – $ 10 млрд.
- Найвищий рівень використання неліцензійного програмного забезпечення має Азіатсько-Тихоокеанський регіон (61%). У порівнянні з попереднім дослідженням BSA в 2013 році, відбулося зниження на один пункт.
- Наступними за часткою неліцензійного програмного забезпечення є Центральна і Східна Європа (58% – падіння на 3 пункти в порівнянні з 2013 р) І Близький Схід-Африка (57% – падіння на 2 пункти в порівнянні з 2013 р).
- У Західній Європі загальний показник опустився на 1 пункт і становить 28%.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас