ФГВФО заявляє про кримінальні правопорушення керівництва банку "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО заявляє про кримінальні правопорушення керівництва банку "Хрещатик"

Кримінал
1033
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) в ході аудиту активів і зобов’язань банку “Хрещатик” виявив факти скоєння керівництвом фінустанови та її службовими особами кримінальних правопорушень, повідомляється на веб-сайті фонду.
Як наголошується в повідомленні, в ході інвентаризації активів і зобов’язань банку його тимчасова адміністрація виявила численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і фінансових витрат.
Згідно з інформацією ФГВФО, зокрема, банк “Хрещатик” уклав низку угод про управління нежитловими приміщеннями, які перебували в його власності, на економічно необґрунтованих умовах. При цьому за попередньою інформацією фонду, фірма, з якою укладалися договори, є пов’язаною зі службовими особами банку.
Так, умови договору про передачу в управління приміщення в Києві площею 366 кв. м припускали, що банк буде отримувати орендну плату в розмірі 5 тис. грн, а залишок коштів, отриманих від оренди, становив оплату управителя. Договір був укладений в грудні 2014 року терміном до грудня 2016 року.
Крім того, аналогічні договори між банком і тією ж приватною компанією було укладено ще по трьох об’єктах в Харкові, за якими було передано в управління понад 10,3 тис. кв. м нежитлових приміщень ринковою вартістю понад 81 млн грн. Банк отримував 30 тис. щомісяця як засновник.
На підставі виявлених фактів ФГВФО має намір найближчим часом подати заяву про вчинення кримінального правопорушення керівництвом та службовими особами банку “Хрещатик”.
Як повідомлялося, ФГВФО з 27 травня припинив виплати вкладникам банку “Хрещатик” у зв’язку з необхідністю завершення формування списку вкладників для відшкодування коштів в період ліквідації. Виплати відновляться не пізніше четвертого робочого дня після отримання Фондом рішення Національного банку України про відкликання ліцензії та ліквідації фінустанови.
Нацбанк України від 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку “Хрещатик” і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію. До теперішнього часу термін тимчасової адміністрації діє до 4 червня включно.
Вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% з них отримають в повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.
Основною причиною неплатоспроможності банку НБУ і київська влада назвали небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив в 1,25 млрд грн до червня 2017 року, в тому числі 600 млн грн – до 1 травня поточного року.
Як повідомлялося, згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками виступають Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%).
А. Іванов є молодшим партнером “Київської інвестиційної групи”, М.Солдатенко – екс-співвласник “Запоріжсталі”, міноритарний акціонер Індустріалбанку.
Банк “Хрещатик” заснований в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) займав 18-е місце серед 123 українських банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас