Банки збільшують пільговий період за кредитними картками (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки збільшують пільговий період за кредитними картками (дослідження)

Кредит&Депозит
1888
Грейс-період по кредитних картах, тривалість якого раніше становила 25-62 днів, зараз вже 30-62 дня. В окремих випадках мова може йти про великі терміни до 90-100 днів. Про це повідомляє «Фінансовий клуб» в проекті «50 провідних банків України 2016», посилаючись на результати свого дослідження.
Такий підхід стимулює розраховуватися карткою за потребою в торгових мережах, в результаті ці клієнти залишаються з банком довше, ніж ті, хто знімає кредитні кошти в банкоматах, вважають фінансисти.
«Єдиним сегментом, який зараз цікавий банкам, є споживче кредитування. Позичальники в змозі обслуговувати кредит в розмірі 10-50 тис. грн навіть за ефективною ставкою 50-60% річних. Наша мета – щоб у кожного нашого клієнта була кредитна картка”, – вважає голова правління банку «Форвард» Андрій Кисельов. За його словами, це дозволяє вибудовувати довгострокові відносини з клієнтом.
При цьому дорогі депозити в минулому році не дозволяли банкам знизити високі ставки по кредитних картах – в середньому вони за рік зросли з 41% до 54% річних (за даними щорічного дослідження «Фінансового клубу»).
Другою причиною подорожчання кредитів були високі ризики неповернення в цьому сегменті. Щоб не налякати реальною ефективною ставкою позичальника, в описі кредитних програм банк може вказати нульову ставку по кредиту, а заробляти по 3,5-5% на місяць на регулярній комісії від суми виданого кредиту. Новий законопроект про споживче кредитування, який знаходиться на розгляді в парламенті, дозволить НБУ посилити контроль за розкриттям банками ефективних кредитних ставок.
Ще одна тенденція на кредитному ринку – відмова від фіксованих ставок. Банки стимулюють клієнтів переходити на плаваючі ставки, прив’язані до індексу UIRD (Український індекс міжбанківських ставок, який щодня розраховується НБУ).
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас