Не ухилився від Фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не ухилився від Фонду

Кредит&Депозит
2547
“Тепер і по понеділках. Свята інквізиція таки стратила ще один банк в Україні. МВФ повинен бути задоволений”, – ось так прокоментував новину про віднесення банку “Михайлівський” до категорії неплатоспроможних адвокат Адвокатського Об’єднання “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
Не встиг ще ринок відійти від п’ятничної новини про введення тимчасової адміністрації в Фідобанк, як увечері в понеділок Національний банк повідомив про віднесення, мабуть, чи не єдиного банку, який активно надавав роздрібні кредити і депозити для фізичних осіб під конкурентоспроможні процентні ставки. Йдеться про банку “Михайлівський”, що належить власнику мережі “Ельдорадо” Віктору Поліщуку. 14 червня 2016 року банку виповнилося б рівно три роки.
По порядку
18 травня Наглядова рада банку “Михайлівський” прийняла рішення про звільнення з 19 травня з посади голови правління Ігоря Дорошенка на підставі особистої заяви. Згідно з чутками, які поширилися в соціальних мережах набагато раніше заяви голови правління, стало відомо, що Дорошенко може очолити об’єднаний банк, створений на базі ще одного лідера споживчого кредитування Платинум Банку і “Михайлівський”.
У п’ятничний вечір, 20 травня, згідно з рішенням акціонерів холдингу PT Platinum Public Ltd., якій належить 100% акцій Платинум Банку, Ігор Дорошенко став головним виконавчим директором холдингу.
“Ігор Дорошенко – відомий і успішний банкір з багаторічним досвідом, який раніше очолював” Банк Михайлівський “. Його прихід в Platinum Bank дозволить зміцнити позиції банку на ринку і отримати синергію кращого досвіду і технологій для досягнення наших стратегічних цілей “, – прокоментував глава наглядової ради Платинум Банку Дмитро Зінков.
Раніше посаду виконавчого директора холдингу PT Platinum Public Limited займав саме Зінков. Новоспечений виконавчий директор холдингу Ігор Дорошенко заявив, що він радий приєднатися до команди Platinum Bank, яка завжди відрізнялася інноваційним підходом до ведення бізнесу і відповідальним ставленням до товариства.
“Я впевнений, що разом з талановитою командою топ-менеджерів і співробітників банку, ми досягнемо вражаючих успіхів у розвитку бізнесу. Я зацікавлений в динамічному розвитку Platinum Bank, впровадженні інновацій та досягненні нових амбітних планів”, – відзначає він.
Кореспондент Finance.UA ще з кінця минулого тижня домагався відповіді від представників фінансового та банківського ринку на питання: чи спровокує звільнення Ігоря Дорошенка до входу тимчасової адміністрації в банк?
Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова відповіла, що досить важко коментувати ситуацію, яка склалася в банку, однак вона додала: “Фактом є те, що колишній глава правління банку Ігор Дорошенко став головним виконавчим директором холдингу PT Platinum Public Ltd., якому належить 100% акцій Платинум Банку. Наскільки відомо, документів на злиття двох банків в НБУ ніхто не подавав. Все інше – це чутки і домисли”.
Решта ж відхрестилися сухим словом “ні”. До чуток про злиття відносили переговори між відомим бізнесменом Борисом Кауфманом і Віктором Поліщуком, які тривали минулого тижня. Серед результатів їх зустрічі з’явилася новина про успішний перехід Ігоря Дорошенко на пост виконавчого директора холдингу, що виступає власником Платинум Банку.
Що було далі
З 21 по 22 травня банк не обслуговував ні карткові рахунки, ні рахунки фізичних осіб. У минулі вихідні це можна було списати на масове святкування дня Європи, проте суть куди глибше. Уже 23 травня в понеділок з’явилася новина від прес-служби банку в якій було зазначено, що банк усунув всі технічні неполадки з проведенням платежів, система функціонує в звичайному режимі.
Пізніше того ж дня банк встановив обмеження на зняття готівки з банківської картки.
Згідно з повідомленням Call-центру банку, обмеження на банківську картку Visa встановлено в розмірі 5 тис грн на добу, MasterCard – 1 тис грн на добу.
Як пояснив оператор Call-центру, обмеження введені у зв’язку установкою нового програмного забезпечення. При цьому термін закінчення дії обмежень був невідомий. Після робочого дня кореспондент навідався до найближчого відділення банку “Михайлівський” щоб переконатися в шансі зняти хоча б половину суми по банківській карті MasterCard, але все було марно. Банкомат зовсім не працював.
“20 травня 2016 року голова правління ПАТ “Банк Михайлівський” Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду. В цей же день банк заявив, що з технічних причин в ньому не працює система “операційний день банку”. Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних. Система запрацювала тільки пізно ввечері 20 травня. Куратор, отримавши доступ, побачив велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов’язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ФГВФО) з 1,6 млрд. грн. до 2,6 млрд грн.”, – заявила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
При виявленні таких операцій в проблемному банку, Національний банк відповідно до Закону України “Про банки і банківську діяльність” зобов’язаний був прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
Протягом понеділка, 23 травня 2016 банк “Михайлівський” чинив опір куратору Національного банку в доступі до інформації.
“Через необхідність отримати ґрунтовні докази для визнання банку неплатоспроможним, рішення було прийнято ввечері. Незважаючи на прийняття відповідного рішення в кінці дня понеділка, Національний банк повідомив Фонду гарантування вкладів про ситуацію, що склалася ще в п’ятницю, 20 травня. Працівники ФГВФО прибули в банк в понеділок вранці для здійснення додаткового контролю”, – наголошується в повідомленні НБУ.
Протягом цього часу кореспондентський рахунок банку був заблокований, що унеможливлювало виведення коштів за межі банку “Михайлівський”. У той же час куратор отримав інформацію про ряд операцій внутрішнього взаємозаліку. На даний момент ця інформація перевіряється.
“За результатами перевірки Національний банк планує звернутися до правоохоронних органів з приводу доведення банку до банкрутства. Додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів в обсязі 1 млрд грн, яке з’явилося 20 травня 2016, буде оскаржуватися”, – відзначає Нацбанк.
Як повідомляв НБУ, станом на 23 травня 100% акцій банку належить ТОВ “Екосіпан”, 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% – Ігорю Дорошенко і 3% – Віктору Єрасову.
Розмір загальних активів банку “Михайлівський” становив 2,954 млрд грн, загальна сума, яка перебувала на депозитних рахунках – 2,14 млрд грн. На момент публікації матеріалу отримати більш свіжу інформацію про стан справ у банку не вдалося.
Сьогодні на Finance.UA вийде свіжий подкаст, в якому ведучі постараються відповісти на питання: що ж сталося всередині банку? Що буде з вкладниками, які несли гроші в банк під високі відсотки, до того ж, що буде з тими, хто брав кредити в банку? Також ведучі постараються дати відповідь на питання: скільки хороших активів вже перейшли в інший банк, якщо вірити чуткам і чого очікувати далі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас