Пішла по руках. Легендарну Nokia продано в черговий раз, що буде з нею далі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пішла по руках. Легендарну Nokia продано в черговий раз, що буде з нею далі?

Технології&Авто
876
Колись велика Nokia в черговий раз змінила власника. Microsoft прийняла рішення про продаж Nokia компанії FIH Mobile (дочірня компанія відомого тайваньського виробника Foxconn) і компанії HMD Global. Це останній цвях в кришку труни легендарного бренду? Або остання надія на його відродження?.
10 років тому Nokia була стовпом IT-індустрії і лідером ринку гаджетів.
Приблизно, як Apple сьогодні.
Людині, яка припустила б, що одного разу Nokia опиниться біля розбитого корита і в буквальному сенсі піде по руках, в ті роки порадили б лікуватися. Бажано електрикою.
У пікові моменти своєї популярності Nokia контролювала понад 40% ринку стільникових телефонів. А потім прийшов Apple iPhone, почалася ера сенсорних телефонів і мобільних операційних систем нового рівня. Nokia опинилася в тіні нових гравців.
Сьогодні від колишньої величі не залишилося і сліду.
18 травня 2016 року стало відомо про те, що американська компанія Microsoft продає колись відомий фінський бренд і бізнес мобільних телефонів початкового рівня.
Покупці – фінська інвестиційна компанія HMD Global і тайванський виробник Foxconn – обіцяють відродження Nokia на платформі Android.
Що це означає для бренду, у якого донині багато фанатів, якi мрiють про днi колишньої слави компанії, що “з’єднувала людей”?
Легенда. Недорого
Угода, яка в черговий раз вершить долю фінського бренду з віковою історією, характеризується у першу чергу не особливо вражаючою сумою $350 млн.
Саме стільки HMD Global і FIH Mobile заплатили за Nokia. І отримали всі патенти та активи, пов’язані з телефонами початкового рівня, які дісталися Microsoft, після покупки Nokia в 2014-му році. І на додачу – компанію Microsoft Mobile Vietnam – виробничий підрозділ у в’єтнамському місті Ханой. Операція повинна бути завершена до кінця 2016-го року.
Для Microsoft в цій угоді зрозуміло все. У своєму прес-релізі компанія заявляє, що має намір підтримувати власну платформу Windows 10 Mobile, а разом з нею і лінійку смартфонів Lumia.
З минулого року смартфони Lumia випускаються під брендом Microsoft, а не Nokia. Так що можна припустити, що Nokia просто перестала бути потрібною американській компанії.
Спочатку партнерство, а потім і покупка фінського бренду в 2014-му році була вхідним квитком для Microsoft на ринок смартфонів. До того моменту просування платформи Windows Phone було пов’язано з партнерами (HTC, Samsung), але було відверто невдалим.
І не можна сказати, що легендарний бренд Nokia якось допоміг Microsoft. У кращі часи ринкова частка Windows Phone не досягала і 5%. В останні два роки вона неухильно знижується. В першому кварталі 2016 року Microsoft змогла продати лише 15 млн. смартфонів.
Ні про яке суперництво з iOS і Android мова не йде. У 2016 році ринкова частка Windows Mobile навряд чи перевищить 1%.
Як би там не було, Microsoft використовувала напрацювання і патенти Nokia для своїх потреб так ефективно, як могла. Простіше кажучи, американці вичавили Nokia насухо. І “скидають” непотрібні активи.
Що залишилося від Nokia? І як збираються скористатися цим покупці бренду?
Connecting people
Угода передбачає, що HMD Global і FIH Mobile отримають бренд Nokia, програмне забезпечення і сервіси, сервісну мережу і ключові контракти на поставки комплектуючих від партнерів. І власні виробничі потужності у В’єтнамi.
Власне, з виробничими потужностями у цього альянсу проблем бути не повинно взагалі. FIH Mobile – це дочірнє підприємство тайванської Foxconn. Ця компанія займається виробництвом гаджетів для багатьох виробників, включаючи Apple, Dell, HP, Acer, Blackberry і т. д.
4500 тис співробітників Nokia перейдуть на роботу в HMD Global і FIH Mobile. За умовами угоди, ексклюзивні права на бренд Nokia відходять до HMD Global терміном на 10 років. А за перші три роки, компанія зобов’язується інвестувати в маркетингову підтримку бренду $500 млн.
Чи буде Nokia знову “єднати людей”, як свідчив її слоган в роки величі бренду?
Буде, запевняє Арто Нумелла, голова HMD Global.
“Нові смартфони і планшети компанії будуть працювати під управлінням Android, об’єднуючи один з найвідоміших у світі мобільних брендів з лідируючою мобільною операційною системою”, – заявив Нумелла.
HMD Global була заснована в 2015-му році, її штаб-квартира розташована в Гельсінкі. Нумелла, як і багато інших співробітників компанії, раніше працював і в Nokia, і Microsoft.
Він переконаний, що легендарний бренд і ключові патенти компанії дозволять відродити минулу велич.
Експерти вітають обидва ключові чинники починань HMD Global – партнерство з FIH Mobile і ставку на Android.
“Дочка” Foxconn – одного з найбільших у світі ODM-виробників – обіцяє якісне виробництво пристроїв. Foxconn виробляє 1 з 10 мобільних гаджетів в світі, включаючи iPhone 6s. Те, що влаштовує Apple, не може не влаштовувати Nokia, переконаний аналітик Томі Ахонен.
Для Foxconn ця угода стає способом увійти до вищої ліги виробників смартфонів. Компанія пізно виходить на ринок в якості самостійного гравця, пропустивши вперед Lenovo, Huawei, Xiaomi та багатьох інших.
А вибір Android в якості операційної системи був єдино правильним для Nokia ще в 2011-му році, відзначають оглядачі. Але тоді, в силу партнерських зв’язків з Microsoft, а також вже запланованого поглинання, він так і не був зроблений.
Втім, деякі експерти сумніваються, що в 2016 році оновлена Nokia зможе ефектно увірватися на ринок смартфонів, де конкуренція гостра, як ніколи. Поки невідомо, що саме збираються запропонувати ринку в Foxconn.
Відомо, що компанія не просто “клепає” iPhone для Apple, але і є автором багатьох нюансів “яблучної” розробки. Залишається дочекатися анонсу першої оновленої моделі Nokia, щоб зрозуміти, чи є хоч якісь шанси на відродження колишньої величі.
Олексій Бондарев
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас