Що отримає Україна від великої приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що отримає Україна від великої приватизації

Казна та Політика
1033
Українські парламентарії знову взялися за приватизацію держпідприємств.
У Раді з’явився законопроект, яким пропонується дозволити продати 391 об’єкта транспортного і сільськогосподарського секторів економіки.
Законопроект з’явився не раптово, він входить в пакет, так званих “законів МВФ”, які нардепи повинні прийняти для продовження співпраці з кредиторами. Нагадаємо, що останній транш МВФ у розмірі $ 1,7 млрд Україна отримувала ще в серпні минулого року.
У списку на приватизацію значаться підприємства, які складають цілі галузі економіки. Це морські порти, елеватори, спиртові, кінні та виноробні заводи, хлібобулочні комбінати, радгоспи. Правда, багато підприємств з цього списку, які пропонуються на відкуп інвесторам, за фактом існують тільки на папері. Так, в пояснювальній записці до законопроекту, повідомляється, що з 391 об’єкта 116 повністю нефункціональні.
“Наприклад, багато спиртові заводи вже перетворилися на купи металобрухту і відновленню не підлягають. Можна тільки продати якісь залишки обладнання або землю, яка у них залишилася і заробити на цьому гроші, адже на їх адміністрування і утримання держава витрачає набагато більше грошей, ніж отримує економічний ефект “, – пояснює керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
Однак навіть якщо нардепи і приймуть закон, це ще не означає, що приватизація стартує в лічені дні. “Все буде залежати від передприватизаційної підготовки, адже борг того ж “Укрспирту” перед ДФС становить 2 млрд грн. Можна звичайно продавати з боргами, але тоді і вартість об’єкта буде занижена на суму боргу. Але важливо хоча б запустити цей процес і зробити його максимально прозорим і публічним “, – додав Забловський.
У цьому році Кабмін заклав до бюджету доходи від великої приватизації на рівні 17,1 млрд грн. Левову частку надходжень повинен забезпечити продаж Одеського припортового заводу (хімічний завод). Так, вчора на засіданні уряду глава Фонду держмайна Ігор Білоус оцінив вартість цього підприємства в 13 млрд 175 млн грн. Правда, Білоус додав, що новому власнику доведеться вирішувати питання щодо боргів заводу за газ, яких накопичилося 5 мільярдів гривень.
За словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, якщо ОПЗ все ж продадуть, то план з приватизації буде виконаний. “Якщо його стартова ціна становить понад 13 млрд грн, є велика ймовірність, що на аукціоні з допуском іноземних учасників ця ціна може значно вирости, адже цей об’єкт дуже цікавий як для українських фінансово-промислових груп, так і іноземних корпорацій, – говорить Новак. – Якщо ОПЗ цього року не буде приватизований, то говорити про виконання плану поки рано. Але технічно процес приватизації підготовлений “.
Втім, останній консенсус-прогноз Мінекономрозвитку набагато більш песимістичний. Експерти відомства вважають, що в 2016-му Україна отримає від приватизації як мінімум в п’ять разів менше, ніж закладено в бюджеті – всього 3,375 млрд грн. Серед причин називають економічну кризу і різні політичні лобі.
Каменем спотикання приватизації залишається питання: на що підуть кошти від приватизації? Економіст Андрій Блінов вважає, що цими грошима будуть латати діри в бюджеті. “Законодавчо не закріплено, на що конкретно повинні направлятися гроші від приватизації, тому вони можуть бути спрямовані на потреби бюджету, а він прийнятий з дефіцитом 3,7% ВВП”, – зазначив Блінов.
За словами Блінова, навіть якщо план приватизації буде виконаний на 100%, то на курсі гривні це не позначиться. “Адже ця сума (17,1 млрд грн. – Авт.) не є недосяжною”, – додав Блінов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас