Голова НБУ перерахувала економічні катастрофи, які "підняли" курс долара в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ перерахувала економічні катастрофи, які "підняли" курс долара в Україні

Валюта
5462
Курс долара в Україні з 2014 року зріс утричі. Про це заявила глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва на міжнародній конференції “Трансформація діяльності національних банків”.
“На жаль, перехід до гнучких валютних курсів був дуже складним. Місцева валюта в три рази знизилася в ціні. Але це сталося не з причини дисбалансу, а через анексію Криму та катастрофічні події, які відбулися в Україні в кінці 2014 – на початку 2015 року “, – сказала Гонтарєва.
Глава Нацбанку також зазначила, що паралельно з девальвацією Україна зіткнулася з 40% -ю інфляцією, 20% з якої були обумовлені різким зростанням тарифів.
Глава НБУ перерахувала економічні катастрофи, які “підняли” курс долара в Україні.
“З анексією Криму ми втратили 2 млн населення і 3,6% ВВП. Після окупації промислової частини України на Сході ми втратили 10% нашої території, 15% ВВП і, більш того, ми втратили 30% наших експортних доходів”, – підрахувала Гонтарева .
За її словами, обмінний курс гривні обвалився саме через те, що промисловість країни була фізично знищена.
“Саме тому це (перехід до гнучкого валютного курсу – Ред.) був дуже болючий процес. У 2014 році була потрійна криза: макроекономічна криза – висока інфляція, зниження експорту, великий дефіцит бюджету, адже наші військові витрати туди не були закладені; валютна криза – великі дисбаланси, тіньовий ринок обміну валют; банківська криза – брак капіталу, дуже складні умови корпоративного управління і т.і”, – розповіла Гонтарева.
Вона також зазначила, що, крім війни, далися взнаки і 20 років дисбалансів.
“Але, нарешті, ми стабілізували ситуацію в нашій країні. У тому числі завдяки міжнародній підтримці, яка дала нам можливість вжити заходів. … Ми зараз знаходимося в більш-менш стабільній економічній ситуації”, – зазначила Гонтарева.
Голова НБУ нагадала, що за підсумками 2016 року в Україні прогнозується інфляція 12%, в 2017 році – 8%, а до 2019 року – 5%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас