У зоні ризику: Фідобанку пророкують банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У зоні ризику: Фідобанку пророкують банкрутство

Кредит&Депозит
2396
Глава НБУ Валерія Гонтарева ще минулого року декларувала завершення «очищення» банківської системи, однак останні події на ринку показують, що його й досі «лихоманить». Так, цього тижня тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів може прийти ще в одну велику фінустанову ‒ Фідобанк.
Можливе банкрутство чергового великого банку на початку тижня стало найбільш обговорюваною новиною серед банкірів. З огляду на те, що ще кілька місяців тому власник Фідобанку Олександр Адаріч анонсував угоду з інвесторами з Казахстану в розмірі $20 млн, які передбачалося влити в капітал банку, для багатьох нинішні проблеми стали несподіванкою.
«Минулого тижня все було ще спокійно. Позавчора ситуація переросла в таку, що менеджмент обдзвонював клієнтів і пропонував вивести гроші. Ще в неділю до 16.00 можна було гроші зняти, вчора перевести в готівку можна було лише зарплатні проекти. Ситуація для всіх несподівана, але немає впевненості, що [про те, що відбувається] не знав Адаріч.
Напередодні він півдня провів у НБУ. У банку на ранок 17 травня було 59 млн грн на коррахунках і 270 млн грн несплачених платежів», ‒ розповів у бесіді з Forbes один з банкірів на правах анонімності.
У самому банку заявляють про тимчасові збої, викликані проблемами з ліквідністю, пояснюючи дану ситуацію різким відтоком коштів з клієнтських рахунків на тлі інформаційного пресингу. «На початку тижня у Фідобанку намітився незначний розрив ліквідності, який не складав для діяльності банку істотного ризику. Багатоканальний інформаційний тиск на клієнтів за допомогою особистих дзвінків, форумів і ЗМІ призвів до різкого одномоментного відтоку коштів з рахунків клієнтів за останню добу, що погіршило ситуацію. Внаслідок цього на даний момент банк зазнає труднощів зі своєчасним виконанням операцій клієнтів», ‒ наголошується в повідомленні прес-служби фінустанови.
Нагадаємо, Фідобанк утворився шляхом покупки Олександром Адарічем СЕБ Банку з подальшим приєднанням до нього ERSTE Банку. Обидві установи протягом кількох років входили в іноземні фінансові групи. Довго банк пов’язували з екс-віце-прем’єром Сергієм Арбузовим і екс-міністром фінансів Юрієм Колобовим. Проте в банку не раз підкреслювали, що ця інформація не відповідає дійсності. Більше того, НБУ визнав Адаріча власником банку, і проблем з прозорістю структури Фідобанк не декларував.
На початку року активи фінустанови було зафіксовано на позначці 7,746 млрд грн, при цьому вклади фізосіб становили 2,5 млрд грн. Також у банку перебувало 1,2 млрд грн коштів юросіб. Варто зазначити, що в минулому році Адаріч підтримав свій банк, докапіталізувавши його на суму 291 млн гривень.
За словами банкірів, Фідобанк потребує серйозніших вливань. «Знаю, що була вимога НБУ дорезервувати портфель на 1,5 млрд грн. Ходили чутки, що власник нещодавно знайшов партнерів у Казахстані, готових збільшити капітал [банку]. Але загалом ситуація депресивна», ‒ каже співрозмовник Forbes.
Також, за інформацією Forbes, ще на початку року банк не потрапляв у кілька нормативів НБУ. Наприклад, норматив достатності регулятивного капіталу Н2 становив 8,49% при мінімально необхідному рівні в 10%. Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) дорівнював 49,29% при максимально допустимому значенні в 25%.
Олександр Адаріч раніше заявляв про те, що має намір провести злиття Фідобанку з іншою своєю фінустановою ‒ Євробанком. Деякі з опитаних Forbes банкірів розповіли, що останнім часом клієнтам Фідобанку пропонували розміщувати депозити саме в Євробанку. «Банки працювали на підставі агентської угоди, в рамках якої вклади Євробанку можна було відкрити у всій мережі Фідобанку. В даний час оформлення нових вкладів призупинено на вимогу Євробанку», ‒ так прокоментували цю інформацію в прес-службі останнього.
Також на банківському ринку обговорюється переведення в Євробанк деяких активів Фідобанку, яке нібито стартувало віднедавна. Втім, у самому Фідобанку ці припущення спростовують. «Інформація про виведення активів не має підстав. Фідобанк здійснює діяльність в рамках чинного законодавства і нормативних актів Національного банку України. Про це свідчать також показники балансів Фідобанку і Євробанку», ‒ відповіли в прес-службі, підкресливши, що всі операції, які здійснюються банком, перебувають під наглядом представника НБУ, який стежить за діяльністю фінустанови. «Операції з виведення активів в принципі неможливі», ‒ йдеться у відповіді на запит журналіста Forbes.
Зазначимо, що сьогодні також перестав працювати веб-сайт Фідобанку. При цьому в самому банку кажуть, що керівництво докладає всіх зусиль для вирішення ситуації і стабілізації роботи.
Опитані Forbes банкіри вважають, що єдиним шансом утриматися на ринку для фінустанови може стати тільки рефінансування з боку НБУ. Водночас, якщо в Фідобанк все-таки увійде тимчасова адміністрація, то це стане додатковим навантаженням на Фонд гарантування вкладів, яке ‒ на тлі млявого продажу активів ‒ в найближчому майбутньому може призвести до необхідності надавати чергову бюджетну підтримку самому Фонду. А це не входило в плани уряду.
Марк Панаєв, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас