Бджоли проти меду. Хто шукатиме політичних корупціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бджоли проти меду. Хто шукатиме політичних корупціонерів

Казна та Політика
234
На хвилі офшорного скандалу депутати зібралися розслідувати «політичну корупцію». Втім у операціях з самими офшорами корупції ті, хто буде з нею боротися, не вбачають
10 травня журналіст Дмитро Гнап опублікував документи, з яких випливало, що офшорна компанія Intraco Management Ltd. минулого року переказувала валюту на проживання та навчання дочки Ігоря Кононенка, а також оплачувала приватний літак, яким користувався Петро Порошенко вже під час свого президентства. Для цих перельотів компанія начебто закуповувала пальне у Газпрома, свідчать документи.
Сам Кононенко заявив, що компанія належить заступнику генерального директора корпорації Рошен Сергію Зайцеву, а він з президентом не мають до неї ніякого відношення.
Після бурхливої реакції в ЗМІ БПП підтримала ідею створення тимчасової слідчої комісії у парламенті для перевірки оприлюднених фактів. Втім ще до її формального створення можна припустити, що її шанси провести об’єктивне розслідування наближаються до нуля.
По-перше, офшори президента та депутатів його фракції зібралися перевіряти депутати в тому числі президентської фракції. По-друге, головного розслідувача країни Сергія Лещенка до складу комісії не включили. По-третє, повноваження комісії ризикують залишитися досить умовними.
Фракція БПП для розслідування «політичної корупції», як сформулювали назву комісії, делегувала Володимира Ар’єва, Михайла Кобцева, Олексія Мушака, Владислава Голуба та Павла Різаненко. Проте, Лещенко, як справжній розслідувач, одразу знайшов у одного з кандидатів – Ар’єва – конфлікт інтересів: батько заступника президентської фракції Ігоря Кононенка, щодо якого також лунали звинувачення у причетності до офшорного скандалу, працював помічником Ар’єва в Раді минулого скликання. У відповідь, Ар’єв заявив про самовідвід, проте офіційної заяви ще ніхто не бачив.
Хоча самовідвід Ар’єва дозволяє включити до складу комісії Лещенка, його однопартійці оцінюють таку ймовірність як мінімальну.
«Я особисто голосував за включення Лещенка до складу ТСК, але це не підтримали колеги по фракції. Для мене це не добре й не погано. У складі нашої фракції трійка Лещенко-Найем-Заліщук тримаються разом і діють як опозиція, хоча заяви про вихід з фракції не писали. На жаль, більшість фракції їх не сприймає», – сказав НВ кандидат в комісію та депутат БПП Павло Різаненко.
Інший кандидат президентської фракції Олексій Мушак каже, що наявність офшорів у президента Порошенка не є порушенням закону – це лише питання моральної відповідальності. Порушень у наявності офшорів у свого однопартійця Ігоря Кононенка Мушак також не бачить.
«Нам треба пройтися не тільки по компаніях президента, а й по всіх членах парламенту, у яких знайшли офшори. Я б почав із порівняння сум, які проходили через офшори, з офіційним рівнем доходу. Всі фракції вже подали свої кандидатури, голосувати за створення комісії можна вже у четвер», – сказав Мушак в кулуарах Верховної ради.
Зі своїми кандидатами вже визначилися Батьківщина та Самопоміч. Щоправда, їх коментарі сповнені сумнівами у результативності роботи комісії.
«Сподіваюся, що нам вдасться зламати звичайну схему роботи тимчасових слідчих комісій. Для цього треба прийняти новий закон, без якого робота комісії залишиться бездоказовими балачками. На жаль, я оцінюю шанси на прийняття такого закону як дуже малі. Без демонстрацій чи маршів добробатів під стінами Ради – депутати за нього не голосуватимуть», – заявив кандидат від Батьківщина Ігор Луценко.
Самопоміч висунула до складу комісії одразу трьох кандидатів: Тетяну Острікову, Андрія Журжія та Олександра Опанасенка. Шанси на включення до складу комісії є лише у одного, враховуючи кількість депутатів фракції Самопоміч.
«Я підозрюю, що в останню хвилину президент реалізує підступний план поставити на чолі комісії залежну людину. Проте, у демократичних фракцій є можливість зірвати цей план своїм голосуванням. Якщо в комісію потрапить хоча б один-два депутати, які зацікавлені в результативному розслідуванні – вони можуть перебороти тих, хто працюватиме на інтереси Порошенка», – пояснив НВ депутат Самопомочі Єгор Соболєв.
В Народному фронті назвати прізвища своїх кандидатів відмовилися навідріз. Проте, як сказав НВ фронтовик Антон Геращенко, ніякої відповідальності за небажання співпрацювати з комісією законом не передбачено. Без посилення повноважень комісії створювати її немає сенсу, каже позафракційний депутат Дмитро Добродомов.
«Я сумніваюсь, що депутати правлячої коаліції проголосують за підсилення повноважень цієї комісії», – каже НВ член групи Воля народу Євген Рибчинський.
В Опозиційному блоку питання створення комісії з розслідування політичної корупції ще не обговорювали, але готові голосувати. Хоча й там коментують це як подію, від якої не варто чекати сенсаційних висновків: «Парламентські слідчі комісії мають стати дієвим засобом розслідування, а не лише приводом для самопіару голови комісії», – каже НВ депутат Опозиційного блоку Юрій Мірошниченко, додаючи: нехай спершу проголосують за створення комісії.
Згідно з ситуацією на даний момент, в Раді є наміри сформувати комісію до кінця цього або наступного тижня. Коли ж очікувати на результати роботи нардепів-розслідувачів, передбачити наразі не може ніхто. Якщо цю комысыю взагалі буде створено.
Ілля Лукаш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас