Україна може за $1 млрд побудувати металургійний завод у Нігерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може за $1 млрд побудувати металургійний завод у Нігерії

Казна та Політика
903
Посол України в Нігерії Валерій Александрук заявив, що Україна готова інвестувати $1 млрд в добудову металургійного заводу Ajaokuta Steel Company. Про це повідомили нігерійські ЗМІ з посиланням на керівника зі зв’язків з громадськістю Бюро публічних підприємств (Bureau of Public Enterprises) Нігерії Алекса Окох.
У заяві йдеться, що посол розповів про це під час візиту ввічливості до виконуючого обов’язки генерального директора Бюро Вінсента Акпотаіре.
Нібито українські бізнесмени вже подали пропозицію федеральному уряду з цього питання. Він також зазначив, що компанія, яка будувала завод за радянських часів – “Тяжпромекспорт” – має великий потенціал, яким Україна хотіла б скористатися.
Однак видання “Металлоснабжение и сбыт” (Москва, Росія) уточнює, що “Тяжпромекспорт” – російська компанія, яка входить до складу державної корпорації “Ростех”. “У грудні 2015 р вона дійсно запропонувала уряду Нігерії почати відновлення комбінату Ajaokuta. Більше того, в лютому поточного року в Нігерію виїхала група фахівців “Тяжпромекспорту” для проведення попереднього аудиту”, – пише московське видання.
На його думку, участь України в цьому проекті визначається тим, що нігерійський комбінат був спочатку спроектований НДІ “Харківський БудпромНДІПроект”. Крім того, українська влада ще в 2007 р. порушувала тему про добудову Ajaokuta.
Крім заяви про меткомбінат, Валерій Александрук сказав, що Україна готова “відкрити нову сторінку у відносинах з Нігерією” і пообіцяв надати допомогу Бюро в його навчанні приватизації державного майна, бо воно має стати головним приватизаційним агентством в Африці.
Вінсент Акпотаіре заявив, що Бюро розгляне пропозиції від українського уряду про інвестиції, і проведе консультації з Morgan Stanley, перш ніж робити подальші кроки. Він додав, що федеральний уряд також розглядає передачу інвесторам залізорудної компанії Iron Ore Company Mill (NIOMCO).
Акпотаіре закликав український уряд вкладати гроші і в інші сектори економіки Нігерії, особливо в виробничу інфраструктуру, яка буде обслуговувати кілька секторів, в тому числі автомобілебудування.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас