Фіскальна чистка: чому голова ГФС Роман Насиров може втратити своє крісло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фіскальна чистка: чому голова ГФС Роман Насиров може втратити своє крісло

Казна та Політика
1710
Під керівництвом Державної фіскальної служби Романом Насировим і Сергієм Біланом – захиталися крісла. Невдоволення ними виходить з Верховної Ради. Депутати намагаються визнати роботу податківців і силового блоку служби незадовільною та ініціювати перед Кабміном службове розслідування. На руках у депутатів – конкретні факти корупції, службової бездіяльності, що призводить до збитків держави, помилковою кадрової політики, саботаж урядових доручень. Бізнесу теж є що сказати, але результативність перевірки, якщо вона буде проведена, мало хто вірить. Рік тому подібне розслідування відносно колишнього керівництва ГФС закінчилося відставкою без наслідків.
В кроці від рішення
Чутки про відставку голови Державної фіскальної служби Романа Насирова і його першого заступника-керівника податкової міліції Сергія Білана перестали бути чутками. Якщо раніше про можливі кадрові ротації в ГФС говорили в уряді і, все більш активніше, після зміни Кабміну, то тепер ініціативу перехопив парламент.
Ще в середу ввечері, 11 травня, ряд депутатів-членів комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики говорили про перспективу розгляду рекомендацій уряду звільнити керівництво служби. Вже вранці в четвер, 12 травня, депутати від “Самопомочи” підтвердили РБК-Україна, що це питання стоїть у порядку денному позачергового засідання комітету.
Проте, незважаючи на наявність кворуму та проекту рішення, голова комітету Ніна Южаніна запропонувала відкласти його до наступного засідання – 18 травня. Крім того, ще одним фактором для відстрочення стало фізична відсутність Насирова в Україні. Він знаходиться на глобальному антикорупційному самміті в Лондоні. “Рішення правильне, але проект потрібно виписати, віднімати і окремо вказувати за Насирову, Білану і ситуації на митниці”, – заявила Южаніна.
- Наскільки мені відомо, рішення з ранку було відомо. Куди ж воно поділося? – обурився на це перший заступник голови комітету Андрій Журжій (“Самопоміч”).
Член комітету, лідер фракції РПЛ Олег Ляшко взагалі заявив, що більше не буде приходити на засідання, раз такі важливі рішення відкладаються і звинуватив Южаніну у сприянні корупції та контрабанди на митниці в догоду політичним домовленостям. Мова йде про зміни до законодавства про прокуратуру і призначення генпрокурором Юрія Луценка.
“Вийшла ситуація наступна. БПП і президенту потрібні були голоси за закон про своє генпрокурора. Їх дало “Відродження” Віталія Хомутинника, у тому числі, в обмін на збереження балансу з Насировым, – розповів РБК-Україна один з депутатів. – Плюс “Народний фронт”, який контролює обласну митницю, проти того, щоб карати її керівника. І щоб його зберегти, домовився про баланс інтересів”. Сам Хомутиннік відмовився реагувати на звинувачення. Варто відзначити, що при спробі комітету повернутися до розгляду відставки, депутати від БПП і НФ встали і пішли з засідання.
Комітет підготував два проекти рішення. Вони ґрунтуються на результатах заслуховування Насирова і Білана на закритому засіданні 21 квітня. Один проект передбачає визнання роботи керівництва ГФС незадовільною і рекомендує уряду їх звільнити з займаних посад. Причина – неадекватна і неефективна організація роботи, відсутність контролю глави ГФС і його першого заступника, скарги бізнесу, необґрунтований тиск на компанії з боку податкової міліції.
В документі наводяться приклади зловживання службовими повноваженнями посадовими особами. Наприклад, у селі Кочержинці Уманського району Черкаської області податкова міліція заарештувала товар на складах платника із застосуванням сили. “Пояснення підстав для проведення слідчих дій з застосуванням силових заходів до платників, які займалися закупівлею та експортом горіхів, були надані. Але вони не мали обоснованований”, – зазначено в проекті рішення.
Свідчення не на користь
У комітеті прийшли до висновку, що витрати на утримання податкової міліції в 2015 році перевищили економічний ефект від діяльності цього органу на понад 33 млн гривень. З 5587 кримінальних проваджень, відкритих в минулому році, в половині випадків прийнято рішення про закриття справ за відсутністю події або складу правопорушення. До суду направлено всього 180 справ.
Сергій Білан у своїх коментарях був небагатослівний, але вважає, що податкова міліція робить свою роботу добре. “І це видно зі значно збільшеним надходженнями в бюджет – плюс 16 млрд гривень сверхплана з початку року. Але у кожного може бути своя думка”, – заявив він РБК-Україна.
Експорт горіхів, як відповідає на запит комітету ГФС, “на постійному контролі керівництва”. У більшості випадків митне оформлення цього товару на експорт затримується через виконання орієнтувань, що надходять від правоохоронних органів.
Нагадаємо, що для голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі тема горіхів також знаходиться на особливому контролі. Неодноразово він називав СБУ з ГФС “горіховою мафією”. У той же час, податківці наводять такі дані: з листопада 2014 року по вересень 2015 року обсяги експортних операцій склали 30,7 тис тонн, загальною фактурною вартістю 2,2 млрд гривень. При цьому сплачено податків на суму майже 39 млн гривень, повернуто валютної виручки на 341 млн гривень. В період з жовтня 2015 року по лютий 2016 року фактично експортовано 19,2 тис тонн волоських горіхів на суму 1,2 млрд гривень. У бюджет сплачено 10,2 млн гривень.
Вказують депутати і на відвертий саботаж урядових доручень. Ще Арсеній Яценюк, будучи прем’єр-міністром, ставив завдання Насирову протягом 3 місяців реформувати органи фіскальної служби. “Пройшов рік, але поставлені завдання так і не виконані, – йдеться в проекті рішення. – З 7 вересня і по сьогоднішній день не призначений заступник голови з митних питань, що призвело до відсутності належної організації контролю за цим напрямком”.
Кількість скарг від платників податків на дії посадових осіб не скоротилося, адміністрування не покращився, старі схеми ухилення від сплати податків збереглися, а боротьба з корупцією не результативна. Обурені депутати і втратою ГФС близько 3 террабайт інформації. А мова йде про 351 тис. електронних документів, 26 тис. даних у реєстраційних картках.
Член комітету Тетяна Острикова (“Самопоміч”) говорить про факти втручання в систему електронного адміністрування ПДВ. За її даними, є факти “вкидання” сум податку, нібито сплачених компанією “Мриолендж” при ввезенні товару. В результаті цих дій суб’єктів господарювання, у тому числі і ті, які мають ознаки фіктивності, збільшили реєстраційну суму і отримали право виписки податкової накладної та її реєстрації в системі. За попередніми оцінками, втрати бюджету можуть скласти майже 11 млн гривень. За цим фактом депутат звернулась в прокуратуру.
Митні прорахунки
Другий проект рішення комітету стосується більш вузького кола проблем. Мова йде про те, яким чином Роман Насиров забезпечує виконання вимог законодавства в діяльності Київської митниці ГФС (обласний). Приводом для цього стала інформація, озвучена в лютому Юрієм Луценком, про порушення норм при визначенні митної вартості, організації контролю. Це призвело до того, що тільки в грудні 2015 року бюджет недоотримав митних платежів майже на 1 млрд гривень.
В податковому комітеті стверджують, що в 2015 році порівняно з попереднім роком значно скоротилися бюджетні відрахування за 9 товарним групам: при оформленні палива і нафтопродуктів – на 309 млн гривень, рослин – на 105 млн гривень, синтетичних волокон – на 6,2 млн гривень, взуття – на 3,7 млн гривень.
Обсяги імпорту знизилися 79 групам товарів майже на 3 млрд доларів. Члени комітету звернули увагу на те, що митне оформлення товарів широкого споживання, побутових приладів, високоліквідної одягу проходить за необгрунтовано низькими цінами, в той час як при визначенні митної вартості посадові особи повинні керуватися індикативними показниками та аналітичними даними з урахуванням аналізу ризиків.
Варто відзначити, що по митному питання депутатами зібрані більш конкретні приклади і аналітика на основі порівняльного аналізу найбільш схожих за логістичним параметрами Київської митниці (КТ) та Київської міської митниці (КГТ). Так, у грудні минулого року середній рівень митної вартості в першому підрозділі становив 2,9 доларів/1 кг, у другому – на 21% більше. Податкове навантаження на 1 кг імпортного товару на КГТ становить 24,5 гривень, що на 22% вище показника КТ. Показова навантаження і в розрізі “митної очистки” (розмитнення) контейнерів: 12,7 тис. доларів проти 9 тис. доларів на користь міської митниці. Такі пільгові умови призвели до “міграції” товаропотоків.
За даними комітету, через Київську митницю проходили або проходять цілі групи фірм-мінімізаторів. Наприклад, основними принципами роботи таких компаній, як “КК Південь-Стандарт”, “Соломон Трейд”, “Стіл кінг” є недостовірне декларування з використанням “товарів прикриття” з низьким рівнем податкового навантаження. Тобто, при оформленні партії лише 10% від загального обсягу оформляється під своїм найменуванням, все інше декларується під іншими кодами з рівнем митної вартості від 30 до 50 центів/1 кг.
За інформацією імпортерів, здійснюється систематичне блокування митного оформлення квітів, як високоліквідного товару з обмеженим строком зберігання. У зоні діяльності Волинської митниці затримуються машини і надходять настійні рекомендації розмитнюватися на КТ. В іншому випадку -повний огляд і відмова в пропуску транспортного засобу.
Незадовільними є і рівень аналітико-пошукової роботи та боротьби з контрабандою. КГТ завела 325 справ про порушення митних правил на суму майже 75 млн гривень, КТ всього 100 на 19,3 млн гривень.
На запит комітету, перевіряє, чи центральний апарат ГФС факти оформлення компаній-мінімізаторів, керівництво служби повідомило, що “здійснюється аналіз ризиків оформлених декларацій”. У КТ у 2015-2016 роках направлено 38 повідомлень про можливу підміну товару, а деяким співробітникам митниці оголошено догану.
Зазначимо, що оформлення товарів груп компаній-мінімізаторів притаманне не тільки Київської митниці. Сумська митниця в грудні 2015 року оформляла одяг, взуття, товари народного споживання, сантехніку фірми “Сектор Сервіс” за заниженою митною вартістю. З такими ж порушеннями, але вже Миколаївська митниця оформляла тканина, імпортовану ТОВ “Фінлекс-Перспектива-До”.
Представники бізнесу відзначають наявність “ланцюжків” на Одеській митниці. “Але там, скоріше, від незнання. А, крім того, все оформляється за декларованою ціною, ось і їдуть туди”, – говорить один з представників бізнесу.
В матеріалах комітетом зроблено висновок, що Роман Насиров втратив контроль над ситуацією, що приносить збитки державі. А хибна кадрова політика призвела до “розквіту” мінімізаторів. В проекті рішення комітету вказані рекомендації чолі ГФС провести службове розслідування відносно начальника КТ Сергія Рудченко.
В очікуванні наслідків
Але депутати вирішили на наступному засіданні комітету все ж рекомендувати уряду провести перевірку і керівництва ГФС. “Звільнити ми не можемо, це не наша компетенція, можемо тільки рекомендувати, а Кабмін вже буде вирішувати, що робити. Така ж ситуація і з службовою перевіркою. Чисто політично Кабмін не зможе не прислухатися”, – каже Ніна Южаніна.
Тетяна Острикова вважає, що якщо перевірка і буде призначена, то серед перевіряючих не повинно бути депутатів, міністрів, тобто тих, хто має політичну зацікавленість, щоб не повторити ситуацію з минулим керівництвом ГФС.
Нагадаємо, більше року тому голова служби Ігор Білоус та його заступники Володимир Хоменко, який курирує силовий блок, і Анатолій Макаренко, відповідальний за митне напрям, були звільнені з посад без наслідків. До складу комісії мають увійти виключно правоохоронні органи, представники Рахункової палати та служби по захисту інформації для отримання конкретних результатів.
Бізнесу теж є, що сказати. Заступник голови ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник каже, що керівництво ГФС за рік роботи так і не показало очікуваних бізнесом реформ. Про це говорить і наявність схем “перерваного транзиту”, показники відшкодування ПДВ.
“Кому пан Насиров в останні 2 місяці відшкодовує ПДВ? Обсяги відшкодування за цей термін величезні, понад 13,3 млрд гривень. Для порівняння в березні-квітні 2015 року відшкодовано було менше 7,4 млрд гривень. Але ще веселіше те, що за ці 2 місяці заборгованість з відшкодування на рахунки платників зросла на 3,6 млрд гривень! – уточнює Олійник. – Ще одна “дивина” виявляється, якщо порівнювати зростання збору ПДВ та без урахування відшкодування та зростання власне відшкодування. Виходить, що сумарно зростання збору ПДВ на митницях і в податкових в березні-квітні склав близько 20%. У той же час зростання відшкодування 80%. І при цьому зростає ще й заборгованість по відшкодуванню. Чудова “прозорість” у роботі керівництва ГФС! Чудове “поліпшення адміністрування” запровадження електронного
адміністрування ПДВ”.
Віце-президент, голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз додає, що “ручне” втручання в систему СЕА має місце. Бізнесом фіксуються факти підробки електронних ключів, що дає доступ до системи “крадіжки” податкового кредиту, систематичні збої в процесі подачі звітності, штучне блокування видачі електронних договорів.
З останніх негативних моментів, які ускладнили життя бізнесу, наявність технічних збоїв при поданні звіту за трансфертного ціноутворення. “Звільняти є за що, але чи вистачить політичної волі на це? Занадто багатьом він вигідний, щоб прибирати його з ГФС”, – вважає Дроговоз.
Роман Насиров вчора так і не знайшов часу відповісти на питання РБК-Україна. Але, перебуваючи на саміті в Лондоні, він заявив, що подолання корупції є ключовим завданням реформ. А СЕА все-таки дала можливість виключити махінації з ПДВ і збільшити відрахування в бюджет.
“Перевиконання з початку року говорить, що економіка почала виходити з тіні, особливо з таких податків, як ПДВ. Якщо брати перше півріччя 2015 року, то середній збір всередині країни з ПДВ був на рівні 8 млрд гривень, у листопаді-жовтні цей показник досяг 11 млрд гривень, а, починаючи з грудня, бюджет отримує щомісяця понад 12 млрд гривень”, – передає слова Романа Насирова прес-служба ГФС.
заступник Міністра фінансів Олена Макеєва, яка зараз знаходиться в переговорному процесі з місією МВФ, яка відзначила РБК-Україна, що в МВФ стримані щодо факту можливої відставки глави ГФС. Оскільки фонд не прив’язується до людського фактору, їм важливо те, що зроблено, і що потрібно зробити для України.
“Хотіли б, щоб у ГФС швидше реалізовувались реформи, але фонд розуміє, що не вистачає часу для прийняття відповідних законів у ВР. У своїх оцінках МВФ стриманий, не каже, що все погано, або вони всім задоволені”, – розповідає вона РБК-Україна.
Крім того, за її словами, уряд і МВФ мають наміру виписувати для ГФС структурні маяки, це як раз в процесі переговорів. “Принцип такий: якщо напрями декларування реформування не виконуються, то вказуються структурні маяки, якщо це не дотримується, то виписуються пріоритетні напрями діяльності, які є must have. Це важлива умова фінансування, – пояснює Макєєва. -Наприклад, проведення інституційних реформ в ГФС є пріоритетними, важливо обумовити термін прийняття таких законів у ВРУ. Також обговорюється питання призначення заступника по митниці. Ми зацікавлені залучити професійні кадрові агентства для пошуку кандидата. Укластися в термін до кінця червня цього року – складно, потрібно більше часу, наприклад, до вересня поточного року. Ми в процесі переговорів і робимо все, щоб виправдати очікування нашого основного партнера – МВФ”.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас