Нардепи вдвічі підняли ціни на запити, які допомагають вирішувати проблеми з конкурентами, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи вдвічі підняли ціни на запити, які допомагають вирішувати проблеми з конкурентами, - ЗМІ

Казна та Політика
1644
У Раді майже в два рази зросли розцінки на депутатські запити. Ціни називають від $3 тис. до $20 тис. У Мережі вже навіть з’явилися оголошення, в яких юридичні фірми пропонують оформити депутатський запит під ключ. За допомогою слуг народу вирішують проблеми з конкурентами і домовляються з силовими структурами.
Цей спосіб заробітку окремі юридичні контори вже просувають навіть в інтернеті – в Мережі можна знайти оголошення, де пропонують «швидко оформити депутатський запит або звернення для врегулювання спірних ситуацій і вирішення проблем з 100% гарантією».
Ми попросили авторів оголошення оформити нам запит в Фіскальну службу, причому бажано від голови профільного комітету або його заступника. «Уточніть суть питання. Розцінки різні – мінімум $ 4 тис. Але все залежить від того, чий підпис стоятиме і що саме ви хочете », – написали автори.
За нашою інформацією, організацією таких заробітків, як правило, займаються самі парламентарі, або їх помічники. Ціни варіюються від $ 1 тис. до $ 20 тис. За запит – залежить від того, хто його подає. Чим більш розкручений депутат, тим вище ціна.
Як розповів нам нардеп Сергій Каплін, через кризу мінімальні розцінки на «правильні» запити і звернення депутатів виросли в два рази, а таких заробітків в парламенті не соромиться мало не третина сесійної зали. «За звернення просять від $10 тис., а за депутатський запит, який оголошується з трибуни парламенту, – і зовсім від $ 20 тис. Після виправдання Мосійчука можна говорити про легалізацію плати за депутатський запит і отримання з цього податків – це вже тенденція», – зазначив він. Нагадаємо, депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук на відео говорив, що депутатський запит по комерційному питання коштує $ 10-15 тис. А звичайне звернення – від $ 3 тис. до $ 5 тис. За це Мосійчука позбавили депутатської недоторканності, однак йому вдалося її повернути через суд.
За словами джерела «Вістей», запити оплачують, якщо потрібно вплив силових структур (відкрити кримінальне провадження, провести перевірку підприємства), адже за законом ігнорувати звернення депутата не може жоден держорган.
«Запити пов’язані з вирішенням питань бізнесу, податкової, внутрішніми розбірками і рейдерством, щоб таким чином підключити силовиків до вирішення питань на свою користь», – розповів нам співрозмовник.
За словами Капліна, також активно використовують запити, щоб вплинути на суддів чи прокурорів. «Серед основних тем запитів – бізнес, кадрові призначення, люстрація, вплив на тендери, припинення судових рішень та ін.».
За словами політтехнолога Руслана Бортника, запити готуються самими депутатами або їх помічниками: «Фірмам ззовні не довіряють, оскільки для їх складання існує певна юридична техніка. Правильно складений запит допомагає порушити кримінальну справу, когось дискредитувати або на когось натиснути. Іноді використовують для того, щоб розгорнути інформаційну атаку на когось». За його словами, найпростіше навіть домовитися з депутатом не з фракції, а з депутатської групи чи мажоритарником. Він, мовляв, не пов’язаний партійною дисципліною і може слати запити в будь-які органи.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас