Тарифами по інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифами по інфляції

Енергетика
521
Уряд України з 1 травня підвищив тариф на газ до ринкового рівня. Слідом в півтора-два рази зросли ціни на тепло і гарячу воду. Чи спричинить цей крок влади до глобального зростання вартості товарів і продуктів.
Кабінет міністрів підніс українцям своєрідний подарунок на минулі свята, встановивши з 1 травня єдину ціну на газ для всіх споживачів на рівні 6,88 гривні за кубометр, що дорівнює з урахуванням ПДВ та транспортних витрат закупівельній вартості імпортованого в країну палива. До цього населення оплачувало газ за різними тарифами, в залежності від споживаного обсягу і сезону – від 3,6 до 7,2 гривні за кубометр. Але тепер пільгових цін не буде. Представляючи рішення уряду, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосив, що підвищення тарифів “поставить крапку в спекуляціях на газовому ринку, і почнеться період інвестування в економіку і видобуток природного газу”. Щоб частково компенсувати удар для незахищених верств населення, Кабмін додатково виділив 5,3 мільярда гривень на субсидії в поточному році, збільшивши їх річний обсяг до понад 40 мільярдів гривень.
Рішення уряду напевно сподобається ключовому кредиторові України – Міжнародному валютному фонду, місія якого прибула до Києва 10 травня для зустрічі з українським урядом і чергового етапу перегляду програми кредитування. За словами глави НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва, саме МВФ пропонував не розтягувати підвищення цін на газ для населення до європейського рівня ще на рік, щоб якомога швидше вивести економіку країни з замкнутого кола високої енергозалежності та дотування.
“Зараз ми переходимо на систему, коли всі платять ринкову ціну, а тим, кому необхідно, держава дає субсидію. Оскільки зараз ціна на газ падає, і кон’юнктура ринку дозволяє це зробити, МВФ також пропонував зробити все одним кроком”, – пояснив Коболєв.
Перший етап підвищення тарифів, що пройшов в минулому році, обернувся для українців стрімким зростанням інфляції, яка за підсумками 2015 року, грудень до грудня, зросла до 43,3%, досягнувши рекордного за останні 20 років показника. У структурі споживчої інфляції найбільше зростання зумовили саме ціни на природний газ, які піднялися в 4,7 рази, а також подорожчання гарячої води і опалення на 78,4% і електроенергії на 66,9%. Можна припустити, що в цьому році історія повториться, і зростаючі ціни знову будуть спустошувати гаманці українців. Слідом за останнім рішенням уряду, Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг 5 травня підвищила тарифи на централізоване теплопостачання в Україні в середньому на 75-90%. І це лише початок.
Національний банк, який в нашій країні відповідає за рівень споживчої інфляції, рішення Кабміну про підвищення тарифів схвалив.
“Ми підтримуємо таке рішення уряду, оскільки це важливо для оздоровлення балансу НАК “Нафтогаз України” і не буде мати істотного впливу на інфляцію”, – зазначив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
За оцінками регулятора, нові тарифи спровокують зростання середньої ціни на газ на 42% в цьому і ще на 22% – в наступному році. У той же час, Нацбанк зберігає свій колишній прогноз про уповільнення річної інфляції до 12% в 2016 і 8% в 2017 році. Іншими словами, окремі тарифи виростуть, але в цілому картина зі споживчими цінами буде не такою плачевною, як роком раніше.
До слова, МВФ також зберіг свій прогноз по інфляції в Україні в поточному році на колишньому рівні, але цей прогноз більш песимістичний, ніж у Національного банку, – фонд очікує зростання споживчих цін на 15,1%. За оцінками опитаних експертів, в Україні буде реалізований якийсь середній між цими прогнозами сценарій.
Готуємо сани влітку
Експерти очікують зростання вартості комунальних послуг в результаті підвищення тарифів на третину, оцінюючи вплив цього фактора на річний показник споживчої інфляції як незначний – в межах 3-4 процентних пунктів, і допускаючи реалізацію навіть більш оптимістичних сценаріїв, ніж у Національного банку.
Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен вважає, що рішення Кабінету міністрів про підвищення цін на газ для населення не зупинить прогнозоване уповільнення інфляції, оскільки ситуація в поточному році кардинально відрізняється від минулорічної.
“Ситуація на валютному ринку сприятлива для низької інфляції в сенсі істотного зниження ризику девальвації, а пропозиція грошей в економіці все ще обмежена через повільну, але триваючу докапіталізацію комерційних банків”, – пояснив Вальчишен.
Також він не бачить ризиків суттєвого зростання інфляції після вже оголошеного рішення НКРЕКУ про підвищення тарифів на централізоване теплопостачання в середньому на 75-90%. “Річна інфляція складе близько 12%, або плюс/мінус 3% від прогнозованих 12%”, – додав експерт.
Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан оцінила вплив підвищених цін на комунальні послуги на річний показник інфляції незначно – в межах 3,7 процентних пунктів, при цьому зазначивши, що прогнози щодо річної інфляції з урахуванням її динаміки в першому кварталі покращилися.
“Не дивлячись на більш різке, ніж очікувалося, підвищення цін на газ, ми поліпшили наш прогноз інфляції на кінець 2015 року до 11% рік до року з 15%, оскільки зростання цін на продукти харчування та інші товари народного споживання в першому кварталі було набагато слабкіше наших очікувань”, – пояснила Белан.
На її думку, ціни на комунальні послуги, після дворазового збільшення в минулому році, в цьому році виростуть усього на 32% рік до року, з урахуванням підвищення тарифів на газ з 1 травня, пов’язаного з цим подорожчання централізованого опалення і гарячої води, двохетапного зростання цін на електроенергію, а також підвищення тарифів на інші комунальні послуги.
Старший економіст Центру економічної стратегії Ірина Піонтковська також не бачить загроз повторення торішнього сценарію, пояснюючи це обнадійливими прогнозами щодо подальшої динаміки споживчих цін. “Є передумови до різкого зниження інфляції після квітня. Так що підвищення тарифів дійсно не несе великого ризику для перевищення річного цільового орієнтира”, – зазначила вона.
Оптимізм експертів підкріплюється і фактичними показниками по інфляції, яка, за інформацією Державної служби статистики, в квітні поточного року в річному вираженні, до квітня минулого року, сповільнилася до 9,8%, після 20,9% в березні, 32,7% в лютому і 40,3% в січні. По суті, темпи річного зростання цін вже нижче цільового орієнтиру НБУ в 12%, і при збереженні такої динаміки прогнози наших експертів, навіть з урахуванням підвищення тарифів, цілком реалістичні.
Якщо перспективи такі райдужні, чому український уряд так довго зволікав із рішенням підвищити тарифи, знаючи, що це одна з ключових вимог Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з нашою країною?
На думку експерта “Реанімаційного пакету реформ” Павла Кухти, всьому виною боязнь політиків зіпсувати свій рейтинг у виборців, яким таке рішення напевно не сподобається.
“Це – болюче питання, навколо якого маса популістських спекуляцій. Попередній уряд їх, ймовірно, побоювався”, – припустив експерт. У той же час він обнадіяв, що підвищення тарифів – останнє, і подібних сюрпризів у майбутньому не передбачається. “Тарифи підняли до 100% ринкової ціни. На цьому питання раз і назавжди вирішене, якщо популісти не намагатимуться повернути дотовану ціну”, – додав Кухта.
Все це говорить про те, що, швидше за все, високої інфляції не передбачається хоча б тому, що наші гаманці не безрозмірні. Реальні доходи українців, за оцінками Держстату, в 2015 році в порівнянні з 2014 роком скоротилися на 22,2%, при цьому витрати зросли на 16,9%. Тепер, щоб платити за опалення взимку, доведеться збирати гроші все літо – менше їсти, змінити курорт на город і забути про покупку машини або побутової техніки. А різке зниження споживчого попиту напевно підштовхне ціни по іншим споживчим категоріям вниз, що і буде компенсатором зростаючих тарифів. Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко запропонував жителям сільської місцевості подумати над відмовою від газу, попередивши, що він навряд чи подешевшає. Думка, безперечно, в стратегічному плані вірна, але для її реалізації потрібні роки, а українцям потрібно підготуватися до майбутньої зими вже цього літа.
Ольга Гордієнко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас