Деофшоризація націлена на протидію розмивання податкової бази України, - Южаніна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деофшоризація націлена на протидію розмивання податкової бази України, - Южаніна

Казна та Політика
306
Голова робочої групи з підготовки законодавчої бази протидії виведення доходів за кордон і зменшення податкової бази (фракція “Блок Петра Порошенка”) Ніна Южаніна на першому засіданні робгрупи окреслила головні цілі і завдання групи.
“Головна мета роботи робочої групи – це напрацювання цивілізованого шляху з протидії розмивання податкової бази та безоплатного переміщення доходів за межі України”, – зазначила Н.Южаніна на засіданні робгрупи, повідомляє прес-служба партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.
Народний депутат також зазначила, що робоча група з підготовки законодавчої бази по деоффшорізації повинна здійснити зважені кроки, щоб не нашкодити існуючому бізнесу в Україні і виконати головне завдання – привести у відповідність нормативну базу України для спільної з цивілізованими країнами світу протидії розмивання податкової бази Української держави.
Н.Южаніна повідомила, що в робочу групу залучені не менше 23 суб’єктів. “Це професійні асоціації, організації, органи виконавчої влади, депутати. Всього учасників робочої групи планується до 60 осіб”, – розповіла вона.
Крім того, голова робгрупи запропонувала учасникам розглянути і обговорити робочий варіант Концепції, який спільно з експертами і фахівцями був розроблений комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики.
“Хочу підкреслити, що Концепція розроблялася разом з фахівцями, які розуміють і мають досвід у впровадженні положень плану БЄПС (Бюро європейських політичних радників Єврокомісії), який визначений як найкращий потенціал, пов’язаний з захистом власної економіки”, – зазначила нардеп.
Н.Южаніна прокоментувала основні положення проекту Концепції, над якою розпочала роботу робгрупа: “Це як раз ті кроки плану дій БЕПС, який ми пропонуємо застосувати в Україні. Це оподаткування контрольованих іноземних компаній. Визнання іноземних компаній резидентами України. Обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами. Запобігання зловживання в зв’язку з застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування. Запобігання уникнення статусу постійного представництва. Введення звітності для міжнародних компаній “.
Коментуючи підсумки першого засідання, вона зазначила: “Велика кількість асоціацій, організацій, в тому числі міжнародних, демонструють, що ми розробимо цивілізований план дій, який буде імплементований більшістю країн. Законопроекти будуть виписані чітко і виключатимуть будь-які двозначні тлумачення або використання будь-якою стороною у власних корисливих цілях “.
Як повідомлялося, 28 квітня президент України Петро Порошенко підписав указ “Про заходи щодо протидії зменшення податкової бази і переміщенню прибутків за кордон”, яким створюється робоча група для підготовки відповідних законопроектів.
Робгрупу очолила голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Н.Южаніна. Вона повинна буде внести пропозиції по особовому складу робгрупи, до якої увійдуть члени Нацради реформ, народні депутати, представники Кабміну та інших органів державної влади, Національного банку, громадських організацій, професійних об’єднань та експерти.
Робоча група зобов’язана до 10 червня підготувати законопроекти щодо вдосконалення процедур контролю трансфертного ціноутворення та виведення доходів за кордон, ввести правила щодо контрольованих іноземних компаній, протидії агресивному податковому плануванню, а також з питань лібералізації валютного законодавства України. При цьому повинні бути враховані міжнародні ініціативи, зокрема, розроблені Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас