Розроблено робота-хірурга, що в деяких аспектах перевершує професійних хірургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено робота-хірурга, що в деяких аспектах перевершує професійних хірургів

Технології&Авто
567
Роботи поступово стають все більш досконалими і в деяких сферах вже перевершують людину за своїми можливостями. І якщо раніше таке переверешення здебільшого полягало в грубій силі, то тепер роботи можуть змагатися з людиною і у більш складних завданнях.
Так, роботизована хірургічна система змогла перевершити людей і робота, яким управляє людина-оператор, при виконанні хірургічних процедур над м’якими тканинами. Так наближається ера автоматизованої медичної допомоги.
Робот STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) був розроблений у Національному дитячому медичному центрі. Він призначений для автоматизації хірургічних операцій над м’якими тканинами. Пристрій використовує передові технології комп’ютерного зору, включаючи флуоресцентні маркери і 3D камери, щоб детально оцінити хірургічне поле (місце проведення операції). Потім STAR вибирає з наявної бази даних різних хірургічних технік найбільш підходящу в даному випадку. Після цього робот виконує операцію з високими показниками точності, швидкості та ефективності.
Щоб оцінити ефективність STAR, був проведений експеримент. Одну і ту ж операцію на кишечнику свині виконували досвідчені хірурги, люди-оператори за допомогою хірургічного робота Da Vinci і робот STAR. В результаті, STAR продемонстрував перевагу за низкою показників. Правда, поки що робот не є повністю автономним, і при виконанні деяких завдань було потрібне втручання людини.
Розробники робота STAR вважають, що якщо вдасться знайти підходящого партнера, то використовувані в ньому технологій можуть застосовуватися в комерційних, клінічно застосовуваних інструментах, протягом найближчих 2-3 років.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас