На проживання приїжджих депутатів Верховна Рада виділяє понад 3 млн грн на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На проживання приїжджих депутатів Верховна Рада виділяє понад 3 млн грн на місяць

Казна та Політика
428
Верховна Рада в тестовому режимі запустила портал відкритих даних. На ньому доступна фінансова інформація про плани, кошториси витрат, звіти і про суми компенсації народним обранцям оренди житла. Хто і скільки отримує гроші на проживання в столиці?
За січень-березень 2016 року з бюджету України було виділено 7 млн грн на оренду житла для народних депутатів. Компенсацію отримують щомісяця 160-170 народних обранців.
В березні 2016 року на оренду житла для депутатів з бюджету було витрачено 3,11 млн грн, у лютому — 3,44 млн грн, а в січні — всього лише 472 тис. грн.
При цьому щомісячна плата за проживання одного депутата становила 13,34-14,26 тис. грн. Це вартість проживання в готелі “Київ” або “Національний”, в яких мешкає більшість приїжджих депутатів.
Варто зазначити, що тепер депутати не отримують на руки ці гроші, а кошти спрямовуються безпосередньо у готель.
“Я написав заяву на голову Верховної Ради і ці гроші я не отримую на руки. Апарат ВРУ автоматично перераховує їх на рахунок готелю “Київ”, — зазначив депутат Валерій Пацкан.
Однак не всі депутати мешкають у готелях, деякі з народних обранців знімають квартиру. Наприклад, Володимир Парасюк у лютому 2016 року продемонстрував журналістам орендовану ним квартиру.
Парасюк зазначав, що його оренда квартири обходиться державі в 12 тис. грн щомісяця. Однак згідно з інформацією на порталі opendata.rada.gov.ua нардеп в лютому-березні 2016 року отримував щомісяця 13,34-14,26 тис. грн, як і депутати, які живуть у готелі “Київ”.
Грошову компенсацію з бюджету отримують, зокрема, і фінансово заможні депутати, які могли б дозволити знімати житло власним коштом. Наприклад, держава платить за оренду житла для екс-голови Харкова Михайла Добкіна, дохід якого в 2015 році перевищив 13 млн грн (10 млн з яких йому подарували), і його братові Дмитру Добкіну, який у попередньому році заробив понад 10 млн грн.
Також фінансову допомогу отримує депутат від БПП і бізнесмен Богдан Дубневич, який разом з дружиною володіє 12 житловими будинками і 52 квартирами, в тому числі і в Києві.
Компенсацію отримують депутати-мільйонери Сергій Лабазюк (дохід в 2015 році склав 5 млн грн), Денис Омелянович (в 2015 році заробив понад 4 млн грн), власник ФК “Зоря” Євген Геллер (на банківських рахунках якого понад 70 млн грн) і Станіслав Березкін, який зайняв 38-е місце в рейтингу Forbes “100 найбагатших — 2015”. Також держава оплачувала житло екс-нардепу, а нині віце-прем’єру та міністру економіки Степану Кубіву.
Раніше порушувалося питання про те, що компенсація для оренди житла дуже висока. Тоді член регламентного комітету Верховної Ради Дмитро Шлемко пояснював, що більшість депутатів мешкають у готелі “Київ”, а він належить державі, а саме Управлінню справами апарату Верховної Ради України.
ДОВІДКА
Народні депутати мають право отримати з бюджету кошти на оренду житла або наймання готельного номера відповідно до статті 35 закону України “Про статус народного депутата України”. Компенсація надається тільки тим нардепам, хто зареєстрований на відстані більше 30 км від Києва.
Ірина Гудзь
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас