Молдова не може повністю відмовитися від української молочної продукції, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова не може повністю відмовитися від української молочної продукції, - експерти

Аграрний ринок
409
Молдова не зможе повністю відмовитися від української молочної продукції через слабо розвинуте власне виробництво. Про це повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).
“Така реакція Молдови може негативно позначитися на експорті вітчизняної продукції. Однак, повністю відмовитися від нашої молочки країна не зможе, адже власне виробництво у них слабо розвинене”, – відзначили в асоціації.
Крім того, в асоціації відзначають, що поставки по основним експортним групам “Молоко і вершки, згущені” і “Молочна сироватка” майже не здійснюються.
У АПМ пояснюють, що після закриття російського ринку українські молокопереробники зорієнтували свою увагу на країнах пострадянського простору і особливо на Молдові. На регіон припадало 12% всього експорту молочної продукції в 2015 році. За підсумками першого кварталу 2016 частка експорту в Республіку склала: 50,22% молока і вершків, незгущених, 61,31% маслянки, 11,24% масла і 38,46% сиру.
“За таких умов ринок був перенасичений українською молочною продукцією. Своє обурення молокопереробники Молдови озвучили ще місяць тому. У відповідь на це, Кабінет міністрів Молдови виключив Україну із зони вільної торгівлі до 31 грудня 2016 року”, – додають в асоціації.
Як повідомлялося, уряд Молдови ввів захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва. Імпортні квоти на українське молоко і вершки складуть 1 тис. тонн, на молочні продукти – кефір, йогурт, сметану – 1 тис. тонн, на вершкове масло, морозиво, сири і сир – 750 тонн. На м’ясну продукцію – ковбаси, сосиски і м’ясні консерви квота складе 250 тонн, на цемент – 500 тонн.
Квоти будуть надаватися за принципом “перший прийшов – першого обслуговують”. За всю українську продукцію, ввезену понад квоти, будуть стягуватися мита: на молоко і вершки в розмірі 10%, іншу молочну продукцію – 15%, на вершкове масло і сир – від 15% до 20% плюс EUR500 / тонну. М’ясна продукція буде обкладатися митом 15%, а цемент – 10%.
При цьому, мита на молоко наливом і сухе молоко, імпортовані в якості сировини місцевими виробниками і переробниками молока, стягуватися не будуть. Мита будуть діяти до кінця 2016 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас