У Венесуели закінчилися кошти на друк грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Венесуели закінчилися кошти на друк грошей

Світ
1633
У Венесуели, другий рік переживає найжорстокішу економічну кризу, не залишилося грошей навіть на те, щоб розплатитися по рахунках за друк місцевої валюти.
В результаті в державі з гіперінфляцією можуть зникнути купюри. Bloomberg опитав кілька джерел – як всередині країни, так і за її межами, – щоб розібратися, як Венесуела збирається жити без грошей.
У роки високих цін на нафту виробляти болівари всередині Венесуели було невигідно, тому уряд розміщував замовлення в монетних дворах по всьому світу і ввозила власну валюту літаками. У розпал економічної кризи нічого не змінилося – тільки літаки з грошима стали літати в Каракас набагато частіше, а в уряду не залишилося валюти, щоб оплатити друк боліварів.
Зараз найбільша купюра в Венесуелі – 100 боліварів. На них можна купити хіба що сигарету в наметі; для більших витрат доводиться носити з собою мішки грошей. Інфляція в 500% річних їх швидко знецінює; при цьому ні деномінації, ні введення нових купюр з великою гідністю в Венесуелі поки не очікується.
Перші ознаки дефіциту національної валюти виникли в Венесуелі ще в 2014 році. Перед виборами в конгрес 2015 го Каракас розмістив замовлення на 2,6 мільярда нових банкнот в британській компанії De La Rue, французької Oberthur Fiduciaire і німецької Giesecke & Devrient.
У наприкінці 2015 року Венесуела збільшила замовлення до 10 мільярдів банкнот. Для порівняння: США друкує 7,6 мільярда банкнот в рік, при тому, що обсяги економіки США і Венесуели непорівнянні.
Значна частина замовлення дісталася De La Rue, але тут і з’ясувалося, що платити Венесуелі нічим. За неофіційними даними, Каракас заборгував британській фірмі 71 мільйон доларів, і вона змушена буде повідомити акціонерів, що борг не гаситься.
Джерела Bloomberg повідомляють, що перебої з оплатою рахунків у Венесуели виникли ще в червні 2015 го. Таким чином, коли Каракас збільшував своє замовлення, монетні двори вже знали, що він, можливо, виявиться не в змозі заплатити. У підсумку вони запропонували Каракасу надрукувати в цілому лише 3,3 мільярда банкнот. За відомостями Bloomberg, після цього ЦБ Венесуели почав шукати нових партнерів і, зокрема, провів переговори з російським Держзнаком. Чим вони закінчилися, невідомо.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас