Угода про ЗВТ з ЄС - не панацея для України, - Галасюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода про ЗВТ з ЄС - не панацея для України, - Галасюк

Казна та Політика
300
Угода про вільну торгівлю з Європейським союзом є лише шансом для України, а не гарантією економічного зростання.
Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк в ході Третього засідання Української частини Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС в Європейському парламенті.
“Без економічного двигуна – залучення інвестицій, розвитку виробництва, сприяння експорту – успіх неможливий. Угода про вільну торгівлю з ЄС може бути тільки частиною економічної програми країни, а не її замінником, як стверджують деякі політики, які прагнуть сподобатися міжнародним партнерам за всяку ціну”, – підкреслив він.
За словами Гласюка, подібні угоди підписують, щоб забезпечити зростання експорту і залучення інвестицій для зростання економіки.
Український товарний експорт в 2015 році скоротився з $54 до 38 млрд, тобто на $16 млрд, чверть з яких – скорочення експорту в Європу. При цьому падіння сталося по ключовим складовим експортної кошика (металургія, аграрна промисловість, хімія, машинобудування, легка промисловість.
“Ми втрачаємо ринки і старих і нових членів ЄС (Польща, Угорщина, Італія, Німеччина, Великобританія і так далі). Тобто проблема – системна, глибока і загрозлива. Європа теж програє від такої ситуації, адже українці, стаючи біднішими, купують менше європейських товарів”, – зазначає Галасюк.
Він переконаний, що Україна потребує власної програми радикальної трансформації, яка буде охоплювати, в тому числі, DCFTA як один з інструментів, і, безумовно, підтримки Європи в імплементації цього плану. Галасюк також підкреслив, що левова частка проблем і рішень лежать на українській стороні.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас