Боргове навантаження на економіку Китаю досягло рекорду - 237% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргове навантаження на економіку Китаю досягло рекорду - 237% ВВП

Світ
1040
Співвідношення сукупного чистого боргу Китаю до обсягу економіки за підсумками першого кварталу 2016 року зросло до рекордного рівня – 237% ВВП, що набагато перевищує аналогічні індикатори порівнянних країн і підвищує ризик фінансової кризи або тривалого економічного гальмування в КНР.
На 31 березня сукупний чистий борг, включаючи внутрішні і зовнішні запозичення всіх боржників, досяг 163 трлн юанів ($25 трлн). Національний борг, включаючи заборгованість регіональних органів влади й компаній, утворених такими органами з метою запозичення, становить близько 35 трлн юанів.
У США і дейких країнах єврозони сукупний чистий борг перебуває на порівнянному з Китаєм рівні, однак для світу, що розвивається, подібне боргове навантаження є безпрецедентним. За даними Банку міжнародних розрахунків (BIS), середній рівень для emerging markets на кінець III кварталу 2015 року становив 175% ВВП, для єврозони – 270% ВВП, а в США він дорівнював 248% ВВП.
Однак набагато більше від абсолютного обсягу заборгованості і її зіставлення з величиною ВВП Китаю економістів турбують темпи накопичення боргу: на кінець 2007 року сумарний показник був майже на 90 процентних пунктів меншим – 148% ВВП.
“Всі великі країни, які швидко нарощували борги, пережили або фінансову кризу, або тривале сповільнення темпів зростання ВВП”, – зазначає головний інвестиційний стратег Goldman Sachs Ха Цзімін.
Підвищення боргового навантаження Китаю при одночасному зміцненні її зв’язків зі світовими фінансовими ринками входять в число причин того, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) раніше в квітні назвав Китай одним з ризиків для економіки розвинених країн, підкресливши, що цей ризик тільки посилюється.
Останні роки Пекіну доводилося маневрувати між короткостроковою підтримкою економічного зростання і зниженням боргового навантаження економіки, щоб уникнути довгострокових фінансових ризиків. Проте останнім часом, коли на ринках зросли побоювання “жорсткої посадки” китайської економіки, влада КНР стала енергійніше реалізувати різні стимулюючі програми.
У січні-березні 2016 року нові обсяги запозичень в Китаї підскочили на 6,2 трлн, що є найбільшим приростом за будь-які три місяці поспіль в історії спостережень.
Практично всі економісти погоджуються з тим, що Китай має істотні боргові проблеми, але їхні оцінки того, що відбуватиметься далі, розходяться.
Деякі чекають гострої фінансової кризи, яка нагадає про США в 2008 році, крах банку Lehman Brothers, потрясіння на всіх ринках і загальносвітову рецесію. Інші Китаю пророкують затяжну “японську хворобу” – вкрай повільне зростання економіки і дефляція протягом десятиліть. Є й ті, хто вірить, що Народному банку Китаю (ЦБ країни) вдасться уникнути найбільш згубних наслідків боргових надмірностей.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас