Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
585
Росія.
Ринок сусідських акцій: учора спостерігалася звичайна консолідація. На російському фондовому ринку в четвер переважало різнонаправлений рух котирувань, викликаний фіксацією прибутку основною масою гравців після значного росту напередодні.
Попит був відзначений в основному в паперах Сургутнафтогазу, що ступили нагору більш ніж на 4.1%. Інші акції виросли не настільки істотно: Газпром, РАО «ЄЕС» і Ростелеком додали в середньому по 0.3%. Помірне зниження котирувань було зафіксовано в секторі Сибнафти (-2.1%) і Татнафти (-1.8%). Папери Лукойла і Норнікелю втратили в середньому по 0.4-0.5%.
Індекс РТС виріс на 0.34% до оцінки 496.72 пунктів. У цілому, ситуація на ринку РФ залишається досить сприятливою, однак останні позитивні новини уже відіграні, і зараз основна маса учасників воліє вичікувати, так що пробиття оцінки 500 пунктів по індексі РТС у найближчі дні представляється малоймовірним.
До початку торгів четверга фондовий ринок РФ був цілком налаштований до спадної корекції з урахуванням слабкої динаміки на західних біржах, відігравання в цінах останнього позитива по Юкосу і нового запиту проти російського нафтового гіганта, що цього разу обвинувачувався в неохайності покупки Роспана. Однак істотний корекційний рух на наших біржах вийшов коротким і мало місце в перші години сесії, коли головною тенденцією стали продажі «нафтових» паперів. Але потім ЮКОС зі своїм падінням залишився практично на самоті на тлі млявих спекулятивних коливань інших «блакитних фішок». Більш того, перехід коштів з Юкоса і Сибнафти в Сургутнафтогаз привів до злету ціни останнього, що підняло весь ринок, дозволивши йому зберегти максимальні з початку липня рівні. При цьому саме цікаве відбулося під завісу сесії в Російській торговій системі, коли стало відомо про остаточне офіційне схвалення угоди по злиттю Юкоса і Сибнафти з боку МАП РФ. Ринок різко пішов наверх, але основний театр дій перемістився на ММВБ – у РТС повноцінно відіграти останню новину інвестори не встигли, а значить помітним підйомом цін на цій площадці можуть початися торги п'ятниці. Таким чином, на порядку денному в росіян знову виявляється оцінка 500 пунктів по індексі РТС, до якої йому залишилося менше полпроцента. Питання в тім, чи утримається індикатор вище даної планки. У четвер він завершив день ростом на 0,57% до 497,85 пункту при обсязі торгів $11,7 млн.
Україна.
На вчорашніх торгах у ПФТС нарешті відбулися «серйозні» якісні зрушення. По-перше, серед поки ще нечисленних учасників (учора їх було два) торгів з'явилися корпоративні облігації: з паперами ДМА Бориспіль (другий випуск) пройшло угод на суму 3 025 770 грн. Акціями Нижньодніпровського трубопрокатного заводу, що подорожчали до 3.72 грн., наторгували 401 161 грн. 88 коп. Але це індексу «не допомогло» - він упав до 60.25 пункту.
Таким чином, ми дочекалися «якого-ніякого» цінового «реалізму» і росту денних оборотів до рівня 3 479 098 грн. 88 коп.
А зараз традиційні п'ятничні читання.
Результати тижневої діяльності вітчизняного фондового ринку можна сміливо заносити в книгу рекордів Гіннеса. Як через аномально низькі обороти (за тиждень у ПФТС було зафіксовано угод на суму 146 992 грн. 40 коп.), так і через короткий список учасників торгів. Майже по класику: «Вузьке коло цих людей, страшно далекі вони від народу...» Угоди пройшли по паперах пивзаводу «Славутич» (54 тис. грн.), що подорожчав на 69%, з акціями Будмеханізації(41 тис. грн.), неодмінним і «старанним» учасником торгів, ціна паперів якого уражає своєю стабільністю і, нарешті, з акціями «блакитної фішки», Нижньодніпровського трубопрокатного заводу ім. Карла Лібкнехта. Останніми наторгували 36 тис. грн., причому їхня вартість знизилася на 4%. Цінова динаміка єдиної на цьому тижні «фішки» знаходиться у протиріччі з досить високим рівнем індексу ПФТС: він за звітний період виріс до рівня 62.85 пункту, причому на тижні відбувалися дивні цінові «сплески», що піднімають індекс до 63.38 пункту, хоча угодами з «фішками» і «не пахло». Думаю, тому, ми вправі припустити, що браві співробітники Системи дружно залишили робочі місця, заколотивши двері офісу і начепивши оголошення «ПФТС закритий, усі пішли у відпустку».
Натурально, фондовий ринок, як і металургія, виробництво безупинного типу, його зупиняти не можна. Тому, залишаючи офіс, Систему переключили в режим «автопілоту», задавши бажаний рівень однойменного індексу. А щоб «залізний брокер» не накоїв справ, оборот обмежили зверху. Думаю, відсутність угод з корпоративними облігаціями, незважаючи на високу активність цього сектора в липні і раніш, стало додатковим аргументом на користь нашого припущення. Позикові папери – річ серйозна, тому їх працювати в режимі «автопілоту» як мінімум «непристойно» стосовно передбачуваного покупця. На відміну від ринку корпоративних паперів, що впали в серпневий анабіоз, сектор держоблігацій, натхнений успішним багатомільярдним розміщенням казначейських зобов'язань в Америці, продемонстрував майже сенсаційну активність. На аукціонах, що відбулися 12 серпня нашому Мінфіну удалося розмістити держоблігацій на суму 35.628 млн. гривень. Насамперед, вразив «асортимент» розповсюджених ОВДП - від 6-місячних до півторарічних. Середньозважена прибутковість дисконтних облігацій внутрішнього держзайму терміном обігу 357 днів склала 9.20% річних, не змінивши з попереднім аукціоном, а обсяг розміщеної позики склав 6 млн. грн. Прибутковість паперів терміном обігу 182 днів знизилася до 5.50% річних (7.97% на попередньому аукціоні від 20 травня), обсяг розміщеної позики склав 0.186 млн. грн. Нарешті, 1,5-річні ОВДП із прибутковістю 11.2% були продані бажаючими на суму 29.9 млн. грн.
Ріст активності на внутрішньому ринку позик виявився своєчасним. Як через назрілу ліквідації виниклого «перекосу» (дотепер на зовнішньому ринку займали більш успішно) так і через поступове погіршення обстановки на ринку євробондів країн, що розвиваються. За минулий тиждень внески в інвестфонди, що працюють на ринку єврооблігацій країн, що розвиваються, скоротилися 1.73%. Ця тенденція тягнеться півтора місяця, а обсяг фондів упав на 2.52%. Утім, ми не виключаємо, що нормалізація ринку казначейських зобов'язань США, що «налагодили» коментарі ФРС, незабаром відновить популярність евробондов країн, що розвиваються. На відміну від українського корпоративного ринку, «замороженого» до прояснення ситуації з зерном, підготовкою до зими, що супроводжують цим процесам кадрових перестановок з неминучим переділом сфер впливу у вітчизняній економіці. Крім того, не треба забувати про ще один проект, подвергутом «глибокої заморозку» - кредитуванні країни Міжнародним валютним фондом і Всесвітнім банком. Останнє цілком могло збільшити нинішній затишок у ПФТС, що грозить простягнутися до глибокої осені.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 30,3516 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 761 пункт (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 30,3410 RUR/USD, максимальний - 30,37 RUR/USD. Було укладено 613 угод. Обсяг торгів склав $83,0170 млн. Остання угода була зроблена за курсом 30,3540 RUR/USD.
До полудня в Москві котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 30,42 RUR/USD - КБ "ІФКО-БАНК"; кращий продаж: 30,43 RUR/USD - КБ "Міжтрастбанк".
Середня покупка: 30,35 RUR/USD, середній продаж: 30,46 руб./дол.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 залишили:
Покупка: 34,35 RUR/EUR - КБ "Нк-банк"; Продаж: 34,44 RUR/EUR - ОК "Відрадне".
На валютному ринку наших дорогих сусідів долар подорожчав на дві копійки. Долар підріс на 2 копійки, курс на вихідні - 30 карбованців 35 копійок. Торги в Москві проходили дуже спокійно, що зайвий раз підтвердило тезу про збалансованість ринку. Імовірно, стабільність збережеться і на наступній тижні.
На валютному ринку РФ уже котрий день спостерігаються мляві коливання - курсу долара рухається то в ту, то в іншу сторону, залишаючись у досить вузьких рамках діапазону 30,30 – 30,40 RUR/USD. Сьогодні долар підріс на 2 копійки до 30 карбованців 35 копійок (середньозважене значення ЕТС із розрахунками «завтра» на 11:30 – 30 карбованців 35,32 копійки).
Треба відзначити, що сьогодні динаміка на ринку фактично була відсутня – коливання курсу на ЕТС ТОМ уклалися в рамки коридору 30,35 – 30,355 RUR/USD.
Ринкова активність знизилася – оборот двох сесій ЕТС до 11.30 склав усього $93,5 млн.
Обсяг залишків на банківських корсчетах до п'ятниці практично не змінився, склавши 109,4 млрд. руб. (+0,7 млрд.), залишки на депозитних рахунках знизилися до 85,4 млрд. руб. (-5,2 млрд.), проте, ситуація на грошовому ринку сьогодні покращилася – період підвищеного попиту банків на карбованцеву ліквідність (через податкові виплати) пройшов і ставки по короткостроковим МКБ сьогодні ранком не перевищували 1-2% річних. Цей фактор – на користь американської валюти. Вдобавок, долар за добу трохи зміцнів до євро. У цілому ситуація як і раніше стабільна, ринок збалансований і, імовірніше всього, залишиться таким у найближчі дні.
Україна.
Як виявилося, наше вчорашнє запеклої сміливості припущення, що Нацбанк змінить курс «зачищення», цілком виправдалося: до результату сесії від 14 серпня НБУ викуповував «зайву» «зелень» за курсом 5.3292 UAH/USD. Символічно, але вражає.
Сьогодні торги безготівковим доларом нагадували вчорашню сесію. Старт відбувся «від рівня» 5.3317/5.3355 UAH/USD. Це нижче, ніж напередодні. ДО 10.15 (цілком за графіком!!!) долар просів: 5.3315/5.3345 UAH/USD. Далі було нецікаве. У 11.30 «зелень» досягла рівня 5.3300/5.3320 UAH/USD, а в 13.50 - 5.3300/5.3310 UAH/USD. Результат нудних п'ятничних торгів не викликає сумніву. Тому надійдемо по-вчорашньому – не станемо чекати очевидної розв'язки: думаю «зачистка» за курсом 5.3292 не змусить себе довго чекати.
Учора ввечері в Дніпропетровську на місцевому ринку наявних долар не змінився в ціні: 5.315/5.325 UAH/USD. Як, утім, і євро: 5.96/5.99 UAH/EUR. Обороти ринку 14 серпня були невисокими. Нинішня сесія взяла старт «по-вчорашньому»: 5.315/5.325 UAH/USD і 5.95-96/5.99-6.02 UAH/EUR. До полудня роботи в місцевих валютників не було зовсім. Тому і котирування ринку залишалися нерухомими. Незважаючи на слабке, по більшій частині віртуальне, перевага попиту.
Як і очікувалося, цей самий попит, але на відміну від Дніпропетровська, підкріплений реальною «гривней у налі» продовжував давити на курс долара в Харкові й в Одесі. Уже протягом дообідньої сесії в першій столиці наявна «зелень» піднялася на півкопійки. У Донецьку, Запоріжжі й у Криму котирування наявного ринку не змінилися. У столиці незначно виросли курси покупки долара.
Загальним для всіх регіоном країни стало незначне зниження ціни на євронал.
До цього уік-енду, 15 серпня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.32/5.33, євро – 5.99/6.02 UAH/EUR(з 11.00 - 5.325/5.330-335), Київ – 5.313/5.320, євро 5.96/5.99 UAH/EUR (з полудня - 5.313/5.320, євро 5.96/5.99 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.30/5.33, євро 5.95/6.00 UAH/EUR, Донецьк – 5.31/5.33, євро – 5.96/6.00 UAH/EUR, Одеса - 5.325/5.335, Сімферополь - 5.31/5.32, Феодосія - 5.305/5.315 UAH/USD, євро 5.94/5.99 UAH/EUR.
Після 13.00 на ринку наявних Дніпропетровська котирування долара не змінилися: 5.315/5.325 UAH/USD, євро також залишився на колишніх рівнях: 5.95-96/5.99-6.02 UAH/EUR. Обороти залишалися невисокими.
Торги російською безготівковою валютою сьогодні були нецікавими, а котирування російській валюті не залишали рамки 0.1753-55/0.1756-59 UAH/RUR. Лише до 13.30 намітився відкіт: 0.1752/0.1758 UAH/RUR.
Настільки ж малорухомим виявився і ресурсний ринок: ставки по гривневих кредитах overnight не змінювали своїх ранкових значень: 6/13% річних.
Прогноз.
Перспективи валютного ринку країни залишаються колишніми: середньострокове майбутнє не обіцяє особливих змін, а от до жовтня треба чекати росту курсу «зелені». Наявної і «безготівкової».
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас