Кабмін затвердив голову "Укрзалізниці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив голову "Укрзалізниці"

Казна та Політика
866
Кабінет міністрів України одноголосно затвердив головою правління ПАТ “Укрзалізниця” польського менеджера Войцеха Балчуна, який переміг у відкритому кадровому конкурсі.
Войцех Балчун (Wojciech Balczun) закінчив факультет політології в Катовіцкому університеті і післядипломні курси MBA, підтверджені Rotterdam School of Management Erasmus University.
Починав свою кар’єру з позиції директора з продажу місцевої газети Trybuna Slaska, після став директором з маркетингу поштової компанії Poczta Polskiej S.A. Обіймав керівні посади в одному з найбільших банків Польщі PKO Bank Polski S.A.
З 2005 року почав працювати в державній залізничній компанії PKP S.A. на посаді голови наглядової ради, а з 2008 по 2013 рік керував PKP Cargo S.A. (PKP S.A. володіє 33% цієї компанії), яка є другим після Deutsche Bahn вантажним залізничним перевізником в ЄС.
Польські ЗМІ зазначають, що саме Балчун трансформував майже збанкрутілого державного перевізника в фінансово здорову компанію. Завдяки йому в 2013 році PKP Cargo провела IPO на Варшавській фондовій біржі.
Хоча в залізниці Балчун розбирався слабо, але вмів спілкуватися з профспілками, відзначають польські ЗМІ. Він особисто об’їжджав регіональні відділення компанії, де переконував співробітників, що єдиним варіантом для перевізника є хвороблива реструктуризація, внаслідок чого буде звільнена частина працівників. Профспілки протестували проти цього, але врешті-решт погодилися з позицією Балчуна.
На той момент в PKP Cargo працювало 44 тис. чоловік. Після реструктуризації залишилося 25 тис. співробітників.
Якщо в 2008 році PKP Cargo мало збитки в 180 млн злотих ($ 59,3 млн за курсом Нацбанку Польщі на той момент), то в 2010 році отримало 62 млн злотих прибутку ($ 20,2 млн). Це дозволило розпочати процес приватизації державного перевізника.
У 2013 році Балчун пішов з компанії, заявивши, що шукає нові виклики. Були розмови про те, що його перекупила Deutsche Bahn, але екс-топ-менеджер зосередився на грі в рок-групі Chemia, яку створив в 2007 році.
Деякий час очолював наглядову раду польської авіакомпанії LOT.
Має нагороди “Обличчя року в бізнесі”, “Кращий менеджер під час кризи”, “той, хто міняє польську промисловість”.
На початку квітня з посади в.о. голови правління “Укрзалізниці” був відсторонений Олександр Завгородній, при якому сталася корпоратизація українського ж / д монополіста. Зараз т.в.о. глави ПАТ – Євген Кравцов.
В кінці лютого 2016 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оголосило конкурси на заміщення посад керівників державних підприємств “Центренерго”, “Укрпошта”, “Електроважмаш” і “Укренерго”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас