"Північний потік-2" Європі не потрібен, - голова Енергоспівтовариства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік-2" Європі не потрібен, - голова Енергоспівтовариства

Енергетика
720
Євросоюз не потребує проект “Північний потік-2” з економічної точки зору. Про це заявив глава секретаріату Європейського Енергетичного співтовариства Янез Копач.
“Я не бачу ніякої економічної необхідності для цього проекту. Аналогічно і якщо подивитися з геостратегічної точки зору. Для Європи, звичайно”, – відповів він на прохання прокоментувати “Північний потік-2”.
Україна в минулому році стала надійним партнером у сфері транзиту газу, “вона послідовно імплементує третій енергетичний пакет”, зазначив Копач.
“Наявність реформованої України, яка виконує третій енергопакет – це найкраща гарантія безперервного, добре керованого транспорту газу з Росії в Євросоюз. Тому моя особиста позиція – я не бачу будь-якої потреби в цьому проекті”, – сказав Копач.
Відповідаючи на питання, чи згубне для країн Південно-Східної Європи припинення проекту “Турецький потік” після зупинки “Південного потоку”, Копач сказав: “Ні той, ні інший проекти не були потрібні з точки зору безпеки енергопостачання або конкуренції”.
“Це був російський проект про те, як обійти Україну, він не мав нічого спільного з конкуренцією або безпекою енергопостачання. Можливо, що все ж з точки зору безпеки поставок енергії тут можна говорити з урахуванням поганого досвіду з Україною в минулому. Однак зараз, відтоді як Україна стала виконувати вимоги третього енергопакету, ця тема пішла”, – заявив він.
Він упевнений, що споживачі не потребували цих двох газопроводів. “А ось те, що було б дійсно потрібно, – це повне використання існуючих трубопроводів”, – заявив він.
Копач пояснив, що має на увазі так званий “Трансбалканський” трубопровід, який йде через Україну, Молдову, Румунію, Болгарію в напрямку Туреччини. “Цей газопровід далекий від повного завантаження. Однак він монополізований на території Болгарії довгостроковим контрактом з “Газпромом”, – сказав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас