Відпочинок на травневі: На скільки подешевшала Туреччина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпочинок на травневі: На скільки подешевшала Туреччина

Особисті фінанси
4872
Обсяги продажів турів на травневі свята вразили навіть самі турагенції: порівняно з минулим роком кількість запитів і придбань турів вже збільшилася на чверть.
В Туреччину чартери цього року літатимуть щодня, в Болгарію в такому ж щоденному режимі вирушать автобуси, розповіли в JoinUP. Тож палаючих турів на травневі не буде: їх розкуповують, як гарячі пиріжки, пояснили туроператори.
“Ми навіть не можемо виділити пріоритетний напрям, всі вантажаться відмінно”, – розповіли в JoinUP.
Однак, незважаючи на удаваний ажіотаж, ринок зовнішнього туризму далекий від відновлення, зазначає комерційний директор Tez Tour Аркадій Маслов. “Раннє бронювання в цьому році показало повний провал, хоча деякі готельєри пропонували знижки до 50%. Це підтверджує, що основна проблема залишилася: невисокий рівень добробуту наших громадян не дає їм можливості планувати свій відпочинок завчасно, більшість турів продається за 7-10 днів до вильоту”, – пояснює Маслов.
Гендиректор TUI Ukraine Тарас Демура прогнозує, що на тлі загального збільшення кількості заявок зменшаться середні ціни запитуваних турів.
Туреччина традиційно лідирує серед топових травневих напрямів: на неї припадає близько 35-40% всіх запитів.
Інтерес відпочиваючих стимулювало різке зниження цін на відпочинок у цій країні. “Можна знайти путівки навіть удвічі дешевше, ніж вони коштували минулої весни. Приміром, п’ятиденний відпочинок в п’ятизірковому готелі на двох обійдеться в $500 (близько 12,7 тис. грн). Готелі нижчого рівня – ще на $10-20 з людини дешевше”, – розповів директор мережі “Поїхали з нами” Олег Кулик.
“Туреччина продається дуже добре, в тому числі й через зниження цін. Пакетну пропозицію на одного в готелі 4-5 зірок можна знайти від $300 (близько 7,6 тис. грн) за тиждень. Ми очікуємо, що кількість українців, які обрали цей напрям для відпочинку, зросте на третину”, – підтверджує гендиректор TUI Ukraine Тарас Демура.
Причин здешевлення кілька. По-перше, це істотне зниження туристичного потоку з Росії. Окремі групи відпочиваючих, звісно, потрапляють на турецьке узбережжя, але летять, як правило, через Білорусь, що не зовсім зручно. Зрозуміло, що про колишню армію російських туристів, що окуповували на травневі свята левову частку місцевих готелів, мова не йде. Ще кілька місяців тому турецькі експерти прогнозували, що через конфлікт з Росією найбільше ризикує постраждати саме туристична галузь – і тепер ці прогнози збуваються.
По-друге, не кращим чином на туристичному іміджі Туреччини позначилися численні теракти, які накрили країну в останні кілька місяців. Той факт, що НП траплялися буквально одна за одною, було багато постраждалих серед туристів, відбив бажання відпочивати в Туреччині у європейців, які цінують стабільність, зокрема, німців і англійців, які до недавнього часу “годували” фешенебельні турецькі готелі.
Деякі експерти навіть пророкують подальший обвал цін, називаючи вартість путівок на тиждень в готелях 3-4 зірки в $150 з людини (близько 3,8 тис. грн за нинішнім курсом), а в п’яти зіркових готелях – до $200 (приблизно 5,1 тис. грн).
Втім, Аркадій Маслов вважає подібні прогнози безпідставними. “Так, турецький ринок втратив майже половину європейських туристів і левову частку російських. Але реакцією ринку, найімовірніше, стане просто скорочення пропозиції. Скажімо, 3-4-зіркові готелі можуть просто не відкритися. Тому замість зниження вартості турів ми побачимо збільшення середньої ціни, адже більша частина пропозиції зосередиться в сегменті п’яти зірок”, – пояснює Маслов.
Деякі експерти додають: дешеві пропозиції будуть, але за рахунок зниження рівня сервісу. Адже на чому зможуть економити загнані в глухий кут готельєри, як не на персоналі, пояснюють експерти.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас