"Укравтодор" у 2016 р. планує відремонтувати "неямковим" ремонтом понад 1,75 тис. км доріг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укравтодор" у 2016 р. планує відремонтувати "неямковим" ремонтом понад 1,75 тис. км доріг

Казна та Політика
1139
Державне агентство автомобільних доріг України (“Укравтодор”) планує в 2016 році відремонтувати “неямковим” ремонтом понад 1,75 тис. км автомобільних доріг загального користування.
Як повідомив заступник голови “Укравтодору” Микола Березовський на прес-конференції, такі плани стануть можливими у разі отримання всіх коштів з усіх джерел фінансування – близько 19,4 млрд грн.
Так, з держбюджету за основною програмою “Розвиток і утримання доріг загального користування” в цьому році буде виділено 6,5 млрд грн, з них 3,5 млрд грн буде направлено на поточний середній ремонт доріг, 2,5 млрд – на експлуатаційне утримання і так званий “ямковий ремонт”.
Крім того, передбачено фінансування окремого інвестиційного проекту ремонту доріг у Львівській області: 232 млн грн буде використано виключно на капітальний ремонт автодоріг регіону.
Міжнародні фінансові організації на автошляхи в цьому році планують виділити близько 4,3 млрд грн: 1,968 млрд грн – на будівництво та реконструкцію, 1,975 млрд грн – на капремонт, близько 440 млн грн – на експлуатаційне утримання.
З державного фонду регіонального розвитку планується направити на поточний середній ремонт 186 млн грн, з фондів місцевих бюджетів – близько 708 млн грн на всі дорожні роботи.
Згідно з прес-релізом, розданим журналістам, завдяки експерименту з надплановими митними надходженнями, Одеська, Волинська, Львівська та Чернівецька області планують залучити на капітальний і поточний середній ремонт доріг понад 1,8 млрд грн.
Крім зазначених джерел, в “Укравтодорі” є залишки кредитних коштів (5,5 млрд грн), залучених під державні гарантії в 2012-2013 рр., які в цьому році також планується остаточно використовувати. Зокрема, необхідно погасити заборгованість перед підрядниками (1,3 млрд грн) за ремонтно-будівельні роботи у попередні роки. Інші кошти направити на будівництво, капітальний і поточний середній ремонт автодоріг.
“Якщо зазначені кошти будуть спрямовані в повному обсязі, в 2016 році вдасться відремонтувати понад 1,75 тис. км, тобто 1% від усієї протяжності автодоріг загального користування. З урахуванням того, що капремонту потребує близько 97% автодоріг, цього дуже і дуже мало”, – констатував М.Березовський.
Він додав, що, згідно з чинними нормами і стандартами, щорічно необхідно виконувати роботи з поточного та капітального ремонту на 5 тис. км автодоріг державного, 36 тис. км місцевого значення.
Крім того, М.Березовський повідомив, що у всіх регіонах вже розпочато роботи з ліквідації аварійної ямковості на дорогах загального користування. Основні ремонтні роботи у всіх областях України почнуться в кінці квітня – на початку травня. Зараз “Укравтодор” веде активну підготовку до початку ремонтно-будівельного сезону 2016 року: розробляється проектна документація, проводяться процедури тендерних закупівель.
За орієнтовними підрахунками фахівців “Укравтодору”, щоб привести в належний стан виключно дорожню мережу державного значення, потрібно не менше 10-15 років і ритмічне фінансування в обсязі 40-50 млрд грн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас