Ціна оренди: Чому вартість землі в 11 разів нижче реальної (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна оренди: Чому вартість землі в 11 разів нижче реальної (інфографіка)

Аграрний ринок
7004
Сьогоднішня вартість оренди земель сільськогосподарського призначення в Україні нижче, ніж могла бути, якби не мораторій і роздрібнена власність землі, а також поганий доступ до капіталу. Вартість оренди досягала б $ 455 за гектар, але поки вона становить лише $ 37, що в 11 разів нижче потенційної вартості.
Про це пише Обозреватель з посиланням на “Ціна держави”.
В Україні існує досить невелике число господарств, які обробляються власниками, оскільки власникам не вистачає доступу до капіталу, здатності обробляти землю (близько 50% власників – літнього віку) або вони працюють в інших секторах економіки.
У той же час близько 60% сільськогосподарської землі в користуванні обробляється орендарями, які знімають землю в індивідуальних власників. Власники землі отримують лише 37 дол. / Га в якості орендного платежу. Причинами цього є порівняно слабка переговорна позиція власників землі і слабкий захист прав користувачів землі.
Від можливості продажу землі могли виграти не тільки ті, хто продав би свою землю, а й ті, хто зберіг би власність. Однак щоб скористатися цими можливостями, країна повинна почати роботу ринку землі с / г призначення та поліпшити доступ агровиробників до капіталу.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас