Голова "Нафтогазу України" не вірить позасудове врегулювання спору з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова "Нафтогазу України" не вірить позасудове врегулювання спору з "Газпромом"

Енергетика
234
Глава Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” Андрій Коболєв не вірить в позасудове врегулювання спору з російським “Газпромом”, який в даний час розглядає Стокгольмський арбітраж.
“Уявіть, що я прийду і скажу, що ось“Газпром” нам запропонував відступні, неважливо скільки, давайте погоджуватися. Думаю, кількість депутатських запитів просто завалить цю кімнату зверху і до низу. Думаю, така ж проблема у пана Міллера. Одна справа прийти до свого начальника і сказати, мовляв, суд вирішив, а інше – прийти і сказати, що ми вирішили піти на поступки. Тому я не вірю в мирне врегулювання даного питання “, – сказав він в інтерв’ю інтернет-виданню “Економічна правда”.
У той же час він зазначив, що “Нафтогаз України” відкритий до обговорення мирного врегулювання спору.
“Насправді ми відкриті до такого обговорення питання за умови, що ні в якому разі і жодним чином не будемо міняти графік в Стокгольмі. А наші російські колеги грають в класичну російську гру “а давайте ми з вами поговоримо, але за умови, що ви в суді все відкладіть”. Ми так робити не будемо”, – додав глава НАК.
А.Коболев також нагадав, що головне слухання за контрактом на поставку газу очікується вересні 2016 року, потім – по транзитному контракту. В даний час йдуть попередні слухання.
Як повідомлялося, грошові вимоги “Нафтогазу” до “Газпрому” в арбітражі за контрактом на транзит газу складають всього понад $ 11,7 млрд. Ці вимоги стосуються невиконання умов контракту до 2015 року і будуть розширені з урахуванням претензій 2015 року.
Відносно контракту з “Газпромом” на поставку газу від 2009 року “Нафтогаз” вказує: його вимоги до російської компанії в поточному з червня 2014 року арбітражному провадженні в Стокгольмі перевищують $ 12 млрд. Вони пов’язані з закупівлями газу з 2010 року (після першого звернення до “Газпрому” з пропозицією привести ціну в відповідність з поточним ринковим рівнем згідно з умовами контракту) до 2014 року за цінами, вищими за ринкові.
Зустрічні вимоги “Газпрому” становлять $26,7 млрд, з яких $2,1 млрд – спірна різниця між обгрунтованою, на думку “Нафтогазу”, ціною за газ, імпортований в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 року, і ціною по оскарженій формулі контракту, тоді як інші претензії пов’язані з положенням “бери або плати”.
“Нафтогаз” наполягає на тому, що положення “бери або плати” в поєднанні з положеннями контракту (зокрема, способом встановлення ціни і забороною реекспорту газу) є дискримінаційним і не може застосовуватися в даному випадку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас