Суди не допомагають вкладникам банків-банкрутів повернути гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди не допомагають вкладникам банків-банкрутів повернути гроші

Кредит&Депозит
1437
Вкладники неплатоспроможних банків, яким Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) відмовив у поверненні коштів в розмірі до 200 тис. грн, не можуть добитися в судах рішення цих конфліктів.
Суди відмовляють колишнім клієнтам банків у включенні до реєстру кредиторів, оскільки закон про систему гарантування вкладів (прийнятий парламентом 23 лютого 2012 роки замість попереднього закону про ФГВФО) зараз оскаржується в Конституційному суді.
Уповноважені особи ФГВФО на підставі ст. 38 закону визнавали недійсними подрібнені вклади. Такі дії тимчасових адміністраторів вкладники найчастіше оскаржували в Окружному адміністративному суді Києва. Вкладники просили суд визнати протиправними дії ліквідаторів ФГВФО щодо невключення їх вимог до загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладом за рахунок коштів ФГВФО. Вони вимагали від суду зобов’язати ліквідатора включити їх до реєстру і виплатити внесок.
Але на етапі розгляду апеляції процес повністю блокувався. У Київському апеляційному адміністративному суді (КААС) з 16 липня 2015 року по 6 квітня 2016- го було «заморожено» 84 таких позови. «Зупинити апеляційне провадження у справі за позовом фізособи до уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію банку про визнання неправомірними дій та зобов’язань здійснювати певні дії до розгляду Конституційним судом подання Верховного суду від 8 липня 2015 року», – говориться в таких рішеннях.
Журналісти вивчили 84 рішення КААС. З 16 липня 2015 року суд за своєю ініціативою посилався на конституційне подання ВСУ, проте з 28 вересня ФГВФО став сам просити суд припиняти провадження по оспорюваних позовах. КААС розглянув 83 рішення Окружного адміністративного суду Києва і одне рішення Черкаського окружного адміністративного суду. У 83 випадках на подання до КСУ посилалася апеляційна інстанція, лише в одному випадку провадження було зупинено судом першої інстанції – 30 березень 2016 року по справі вкладника проти Дельта Банку (апеляція підтвердила рішення суду).
Більшість позовів стосувалися вкладів на суму 190-200 тис. грн. вкладники судилися з 15 банками. Найбільше позовів надійшло на банк «Український фінансовий світ» – 41 з 84. По одному позовом отримали Дельта Банк, Златобанк, «Стандарт», Міський комерційний банк, Радикал Банк, БГ Банк, Експобанк і Український професійний банк, 2 – Імексбанк, по 3 – АктаБанк і Єврогазбанк, 6 – «Старокиївський», 8 – ВіЕйБі Банк, 12 – «Камбіо».
Вкладники програли 30 разів, добилися вирішення частини вимог в 37 випадках, повністю виграли лише 16 позовів, в тому числі, в дев’яти таких випадках фігурував «Український фінансовий світ». Апеляцію на ці рішення подавав вкладник або ФГВФО, після чого суд «натискав на паузу».
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас