Керівником "Укрзалізниці" може стати польський реформатор Войцех Балчун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівником "Укрзалізниці" може стати польський реформатор Войцех Балчун

Казна та Політика
895
Головою правління ПАТ “Укрзалізниця” за підсумками відкритого кадрового конкурсу може стати Войцех Балчун. Про це під час прес-конференції заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус. “Успішна людина успішна у всьому. Це польський Слава Вакарчук”, – сказав міністр.
Тепер Кабінет міністрів України повинен затвердити його кандидатуру.
Войцех Балчун (Wojciech Balczun) закінчив факультет політології в Катовіцкому університеті і післядипломні курси MBA, підтверджені Rotterdam School of Management Erasmus University.
Починав свою кар’єру з директора з продажу місцевої газети Trybuna Slaska, після став директором з маркетингу поштової компанії Poczta Polskiej S.A. Обіймав керівні посади в одному з найбільших банків Польщі PKO Bank Polski S.A.
З 2005 року почав працювати в державній залізничній компанії PKP S.A. на посаді голови наглядової ради, а з 2008 по 2013 рік керував PKP Cargo S.A. (PKP S.A. володіє 33% цієї компанії), яка є другим після Deutsche Bahn вантажним залізничним перевізником в ЄС.
Польські ЗМІ зазначають, що саме Балчун трансформував майже збанкрутілого державного перевізника в фінансово здорову компанію. Завдяки йому в 2013 році PKP Cargo провела IPO на Варшавській фондовій біржі.
Хоча в залізниці Балчун розбирався слабо, але вмів спілкуватися з профспілками, відзначають польські ЗМІ. Він особисто об’їжджав регіональні відділення компанії, де переконував співробітників, що єдиним варіантом для залізничним перевізника є хвороблива реструктуризація, внаслідок чого буде звільнена частина працівників. Профспілки протестували проти цього, але врешті-решт погодилися з позицією Балчуна.
Якщо в 2008 році PKP Cargo мало збитки в 180 млн злотих ($ 59,3 млн за курсом Нацбанку Польщі на той момент), то в 2010 році отримало 62 млн злотих прибутку ($ 20,2 млн). Це дозволило розпочати процес приватизації державного перевізника.
У 2013 році Балчун пішов з компанії, заявивши, що шукає нові виклики. Були розмови про те, що його перекупила Deutsche Bahn, але екс-топ-менеджер зосередився на грі в рок-групі Chemia, яку створив в 2007 році. Одна з найбільш обговорюваних пісень цієї групи називається Fuckshack.
Деякий час очолював наглядову раду польської авіакомпанії LOT.
Має нагороди “Обличчя року в бізнесі”, “Кращий менеджер під час кризи”, “мене польську промисловість”.
На початку квітня з посади в.о. голови правління “Укрзалізниці” був відсторонений Олександр Завгородній, при якому сталася корпоратизація українського залізничного монополіста. Зараз т.в.о. глави ПАТ – Євген Кравцов.
В кінці лютого 2016 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оголосило конкурси на заміщення посад керівників державних підприємств “Центренерго”, “Укрпошта”, “Електроважмаш” і “Укренерго”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас