Українські експортери вже вичерпали річні квоти на безмитні поставки в ЄС цукру, кукурудзи і соків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські експортери вже вичерпали річні квоти на безмитні поставки в ЄС цукру, кукурудзи і соків

Аграрний ринок
358
Українські експортери за три місяці повністю вичерпали виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки в ЄС меду, цукру, кукурудзи, ячмінної крупи і муки, оброблених томатів, а також виноградного і яблучного соків, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко на своїй сторінці в Facebook.
«Динаміка використання квот за 2016 рік свідчить про повне вичерпання квот на виноградний і яблучний соки, оброблені томати, кукурудзу, мед, цукор і ячмінну крупу», – написав міністр.
Він зазначив, що квоти використовуються за принципом «перший прийшов – перший обслуговується», а також через ліцензування поставок.
Згідно з опублікованими даними, за січень-березень Україна без мит поставила в ЄС 5 тис. тонн меду, 20 тис. тонн цукру, 6,3 тис. тонн ячмінної крупи і муки, 10 тис. тонн оброблених томатів, 10 тис. тонн виноградного і яблучного соків і 400 тис. тонн кукурудзи.
Близькими до заповнення є квоти на експорт вівса (квота на 4 тис. тонн використана на 64,7%), курятини (36 тис. тонн – на 32%), пшениці (950 тис. тонн – на 88%). Поки не використовуються квоти, зокрема, на баранину, гриби, часник, молочну продукцію, яловичину, свинину і яйця.
Нагадаємо, раніше Мінагропрод рекомендував аграрним виробникам адаптувати виробництво відповідно до квот ЄС, що дозволить збільшити поставки української продукції в європейські країни.
Експорт аграрної продукції з України в 2015 році склав 14,6 млрд дол. І перевищив імпорт на рекордні для країни за роки незалежності 11,1 млрд дол. При цьому частка експорту в Європу склала 28,2%. Ще 45% пішло в країни Азії, 13,6% – в Африку, і 10% – в країни СНД.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас