Ціни на газ і пенсійний вік: Що насправді вимагає МВФ від України в обмін на кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ і пенсійний вік: Що насправді вимагає МВФ від України в обмін на кредит

Казна та Політика
7772
Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко прокоментував умови надання кредитних траншів Міжнародним валютним фондом.
Експерт підкреслив, що не варто нарікати на МВФ в частині вимог. Наприклад, на те, що ціни на газ в нашій країні підвищуються на вимогу Фонду.
“Україна взяла на себе зобов’язання. Меморандум, в який вони включені, підписали керівники Нацбанку, Мінфіну, уряду і президент країни, що, до речі, вважається нормальною практикою. Українська сторона сама запропонувала весь пакет перетворень, підписала його й направила МВФ”, — зазначив він.
І уточнив, що Меморандум включає в себе 3 напрямки: монетарний та фіскальний блоки, а також структурні реформи. Монетарний блок включає в себе грошову і валютну політику, тобто описує ситуацію з курсом гривні, і з можливостями нашої країни, виходу на зовнішні ринки запозичень.
“Зараз кажуть, що у фіскальному блоці йдеться про зростання тарифів на газ і про підвищення в країні пенсійного віку. Але це не так. У МВФ бачать фіскальний недобір, і запитують — як ви збираєтеся його закривати, і наповнювати держбюджет? В минулому році Україна показала дефіцит бюджету і від неї зажадали скоротити його в 2016-му до 1,5 млрд грн. І глобально Фонду не дуже важливо, як саме вона може це зробити. Але він звертає увагу на третій блок структурних реформ. Оскільки розуміє, що пробуксовування в ньому або якась затримка спровокує виникнення додаткового фіскального простору. Тому потрібно працювати над детінізацією економіки і скорочувати корупцію”, — переконаний Устенко.
За його оцінкою, з 85 млрд грн тіньової економіки торік через корупційні канали було розподілено 17 млрд грн.
При цьому Устенко підкреслив, що без кредитування за програмою Міжнародного валютного фонду в Україні не буде економічного зростання.
“Кабмін планує зростання ВВП в 3% на наступний рік — це не прогноз для такої країни як Україна, економіка якої ще й впала в 2015-му на 15%. Щоб ви розуміли: світова економіка, згідно з глобальним прогнозом, повинна зрости на 3%, а в 2017-му — на 4%. А ми розраховуємо на цей і наступний рік отримати 1% і 3% зростання, відповідно. Це означає, що добробут в європейських країнах і в Україні будуть рости різними темпами і буде нарощуватися розрив у зростанні”, — зазначив він.
Експерт нагадав, що Україні не так критично важливо отримати кошти МВФ, скільки зберегти довіру інших кредиторів.
“Адже Міжнародний валютний фонд — це ключ до інших позик. Без нього не буде ні кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, ні кредитних гарантій від США, ні коштів інших інвесторів та донорів”, — підкреслив він.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас